STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Počela je sezona krpelja, evo kako se zaštiti…

Više je vrsta bolesti koje ovi nametnici prenose.

  • Zdravlje

  • 24. Apr. 2024  

  • 0

S toplijim danima stigla je sezona krpelja, nametnika koji prenose zarazne bolesti. Kako se zaštititi i na što treba pripaziti prilikom boravka u prirodi?

Početak proljeća označava i početak sezone krpelja. Mnogi češće izlaze i vrijeme provode u prirodi. Najvažnije je dobro se zaštititi.

Najvažnije se dobro obući, uvijek imati duge rukave i na rukama i na nogama, prije toga se zaštiti repelentima i izbjegavati baš veliko grmlje, visoke trave, hodati gdje se zapravo krpelji nalaze.


Nakon dolaska u kuću, kad se skinemo, dobro se pregledati, pogotovo djecu, predilekcijska mjesta su vrat, razni zglobovi, oko pupka, nogu, pazuha.

Ako se nađe kojim slučajem krpelj, važno je s pincetom ga pokušati lagano izvaditi van.

Bolesti koje prenose i cijepljenje


Više je vrsta bolesti koje ovi nametnici prenose.

Ima nekih virusnih bolesti od kojih je najznačajnija krpeljni meningoencefalitis i za koji postoji cjepivo, to uvijek ide s tri doze u razmacima koji se zapravo tada i navedu pacijentu.

Najbolje je započeti cijepljenje krajem kasne jeseni ili u zimi, tako da bi do proljeća i ljeta, kad krpelji počinju biti aktivni, već se stvorio imunitet.

Druga bolest koja je najčešća, koju isto mogu prenijeti krpelji je lajmborelioza, to je bakterijska bolest i tipično je za to da se nakon ujeda kroz nekih par tjedana javlja jedan crveni krug i to se liječi antibioticima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...