POLITIČKI ANALITIČAR DENIS AVDAGIĆ ZA "SB": "Razlika između Plenkovića i Milanovića u odnosu prema BiH je samo u tome što Plenković ne lupa šakom od sto i ne prijeti"

U trenucima pisanja ovog teksta još se ne nazire rasplet i zapravo još traju pregovori stranaka. Analitičari smatraju da bi koalicijom HDZ-Domovinski pokret koja se na početku činila najvjerovatnijom Hrvatska skrenula udesno.

  • Politika

  • 25. Apr. 2024  25. Apr. 2024

Rezultati prošlosedmičnih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj su takvi da stranke koje su osvojile najviše glasova, a to su prije svega HDZ, pa onda i SDP njima mogu biti najmanje zadovoljni jer i jednima i drugima treba dosta odricanja i muke da bi sastavili koaliciju i skupili 76 ruku u Saboru. U najboljoj poziciji je desničarska stranka Domovinski pokret kojoj su saradnju nudili i HDZ i stranke iz lijevog spektra. HDZ-u su potrebni kako bi relativno lako sastavili novu Vladu Hrvatske, a strankama iz lijevog spektra kako bi zajedno s vlasti zbacili HDZ.

U trenucima pisanja ovog teksta još se ne nazire rasplet i zapravo još traju pregovori stranaka. Analitičari smatraju da bi koalicijom HDZ-Domovinski pokret koja se na početku činila najvjerovatnijom Hrvatska skrenula udesno.

Politički analitičar iz Zagreba Denis Avdagić za "Slobodnu Bosnu" kaže da je ovom momentu teško reći skreće li Hrvatska udesno. Tvrdi da nije jednostavno odgovoriti na ovo pitanje:

PRESLAGIVANJE POLITIČKIH ODNOSA

"Očigledno je preslagivanje političkih odnosa, a ishod izbora tjera HDZ da ide u desnu koaliciju i to zato što potencijalne druge varijante isključuje koaliranje s HDZ-om. Ako HDZ uđe u koaliciju s Domovinskim pokretom, što u ovom trenutku, djeluje kao najizvedljivija opcija, to bio rezultat ne samo poretka na desnici nego i činjenice da lijeve stranke HDZ primoravaju da ide u tom smjeru.

Dakle, ako neko ne želi skretanje udesno onda može pomoći HDZ-u. Andrej Plenković je nakon izbora ostavljao dojam da će HDZ pokušati sklopiti koaliciju s prijašnjim partnerima, a to bi prije svih bio klub nacionalnih manjina koji ima osam zastupnika. I nakon toga bi ostala mala margina onih koji bi se trebali pridružiti, a tu onda ostaju stranke poput Fokusa s jednim mjestom, Matija Posavec iz Međimurja s dva saborska mandata i IDS s dva mandata. Međutim, svi oni su isključili tu mogućnost i time zapravo oni postaju brokeri desne vlade. To možda malo zvuči paradoksalno, ali je upravo tako", kaže Avdagić.

Razlog ovakvom razvoju situacije, objašnjava naš sagovornik, leži u partikularnim političkim ili nekim drugim interesima. S druge strane, tvrdi Avdagić, jasno je da je nemoguće stvaranje lijeve vlade u bilo kakvom stabilnom obliku, a to objašnjava na sljedeći način:

"Razlog je u tome što bi onda to morala biti ideološki puno teža koncepcija liste s puno više političkih partnera i zato se ta opcija čini prilično nerealnom. Međutim, sva predizborna retorika u Hrvatskoj se svela na priču za ili protiv HDZ-a, pa su i rezultati takvi kakvi jesu, a oni su takvi da su praktično HDZ i SDP osvojili isto glasova kao i 2016. godine kada je krenuo Plenkovićev put. Ta priča je bila vrlo pozitivna u regionalnim i evropskim okvirima jer su manjine u Hrvatskoj bile jako integrirane. To je posebno bilo privlačno kada se gleda ponašanje SDSS-a koji je glasao za sve zakone i odluke, a između ostalog, i za Zakon o hrvatskom jeziku koji je ideološki bio važan HDZ-u.

KOMPLEKSNA SITUACIJA

Gledamo jako kompleksnu situaciju, ali predizborna kampanja i neko vrijeme prije nje je učinilo da se stvori narativ za ili protiv HDZ-a. Korupcija je ispala najdominantnija tema hrvatskih izbora. Međutim, pravosudni sustav u Hrvatskoj nije imao zapreke u svom djelovanju i nijedan ministar nije bio zaštićen i prema mom mišljenju na policiju i pravosuđe se nije politički djelovalo, što su honorirali i građani.

Građani su honorirali i stabilnost koju je unijela Plenkovićeva vlada u prilično nesigurnim vremenima i uspjehe koje su postigli posebno unutar evropskih krugova, a dobro je djelovala i prema BiH pogotovo u kontekstu evropskog puta Bosne i Hercegovine. Odnos prema BiH se neće promijeniti, ali odnos sa Srbijom s Domovinskim pokretom u Vladi bi se mogao zategnuti i ako to potraje narednih godina mogle bi se i sa hrvatske strane odašiljati oštrije poruke čega nije bilo dosad jer se uglavnom na poruke iz Srbije djelovalo reaktivno", rekao nam je Avdagić.

Zanimljiv je Avdagićev pogled i na politiku Hrvatske prema BiH. Prema njegovim riječima, sve ono što je Plenković radio u odnosu na BiH bi većina drugih stranaka i političara iz opozicije isto radili. Razlika je tek u tome što Plenković nije lupao šakom od stol i prijetio poput Zorana Milanovića koji je to radio ponašajući se potpuno neevropski.

"Milanovićevo ponašanje je možda nekome djelovalo privlačno, ali je to sve u stvarnosti neprovedivo. Zato mislim da su to na neki način i birači ocijenili", zaključio je Avdagić.

KOD VUČIĆA NEMA ISKRENOG KAJANJA ZBOG SREBRENICE

Mnogo buke je ovih dana oko Rezolucije o genocidu u Srebrenici. Avdagića smo pitali kakvo je njegovo mišljenje o porukama Aleksandra Vučića koji se protivi njenom usvajanju:

"Nema se tu šta puno reći. Reakcija Vučića i Srbije je očekivana. Svima je odmah bilo jasno da to oni neće pustiti tek tako i da će pokušati odigrati neku svoju partiju i možda izvući neku pobjedu ako je to moguće. Naravno da to u kontekstu pomirenja i njihovih međunarodnih odnosa Srbiji ne ide u korist. Uvjeravanje da se u Srebrenici nije dogodio genocid iako je jasno presuđeno da jeste nije priča dojma, osobnih ili nacionalnih ocjena neke države ili pojedinca nego stvar presude.

U međunarodnim okvirima ignorirati presudu kao takvu i pokušavati je narativom promijeniti je prilično loše kako god da na to gledate i pravno i moralno i u pogledu međunacionalnih odnosa. Takva teza je u potpunosti pogrešno postavljena i nažalost pokazuje da nakon svega što smo prošli i dalje nema razumijevanja za ono što se dogodilo u ratu. Nema ni iskrenosti ni pristupanja prema genocidu s pozicije kajanja i poštovanja prema žrtavama. Umjesto toga iz Srbije imamo pokušaj prebrojavanja ili pokušaj umanjivanja i okretanja priče naopako gdje bi Srbi bili žrtve. To je istinska uvreda pravim žrtvama“, kaže Avdagić za "Slobodnu Bosnu".

(D. OMERAGIĆ)

Vezane vijesti

trenutak ...