U RUSIJI JE I OVO MOGUĆE: Tinejdžerka osuđena na tri i po godine zatvora zbog antiratnih grafita i objava na društvenim mrežama

Učenica desetog razreda privedena je zajedno sa Aleksandrom Snežkovom (19) i Vladislavom Višnjevskim (23) u oktobru 2022. godine, nekoliko meseci nakon što je Rusija napala Ukrajinu.

  • Svijet

  • 25. Apr. 2024  

  • 0

Tinejdžerka iz sibirskog grada Čita, Ljubov Lizunova (17), osuđena je na tri i po godine zatvora zbog antiratnih grafita i objava na društvenim mrežama, saopštio je danas ruski sud, prenosi Tanjug.

Učenica desetog razreda privedena je zajedno sa Aleksandrom Snežkovom (19) i Vladislavom Višnjevskim (23) u oktobru 2022. godine, nekoliko meseci nakon što je Rusija napala Ukrajinu.

Lizunova, koja sebe opisuje kao anarhistkinju, tada je imala 15 godina, prenosi Moscow Times. Prvobitno su optuženi da su sprejom ispisali frazu „Smrt režimu!“ na vratima garaže i, kasnije, pokretanja antiratnih kanala i kanala za prava životinja u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

Lizunova i Snežkov uvršćeni su u registar terorista i ekstremista Državnog finansijskog nadzora Rosfinmonitoringa, što omogućava vlastima da zamrznu njihove račune bez sudskog naloga.

Sud Prvog istočnog vojnog garnizona saopštio je danas da je proglasio Lizunovu krivom po dvije tačke optužnice za pozivanje na terorizam i ekstremizam. Izrečena joj kazna je tri godine i šest mjeseci pritvora za mlade i trogodišnja zabrana korištenja interneta.

Sudija je odbacio optužbe za vandalizam protiv Lizunove zbog zastarelosti. Snežkov je osuđen po sve tri tačke optužnice i osuđen na šest godina zatvora. Višnjevski je osuđen na godinu i šest mjeseci kaznenog rada pod optužbom za pomaganje i podržavanje poziva na ekstremizam i vandalizam.

Tužioci su tražili od sudije da Lizunovu osudi na pet godina zatvora. Na ove presude moguće je uložiti žalbe prije njihovog stupanja na snagu.

Ruski mediji navode da je ovo prvi put da je maloljetnik osuđen zbog antiratnih stavova.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...