RANIJE NEGO ŠTO JE OČEKIVANO: Jaka solarna oluja pogodila Zemlju

Moćne solarne baklje registrovane su 30. aprila i 1. maja.

  • Jeste li znali

  • 03. Maj 2024  

  • 0

Solarna oluja pogodila je Zemlju ranije nego što je očekivano i sad se pojačava.

To su iz centra za monitoring svemirskog vremena pri ruskom Institutu primjenjene geofizike rekli za agenciju Tass, prenosi Telegraf.rs.

Prema podacima, očekivalo se da geomagnetna oluja bude klase G2, što je umjereni intenzitet, ali se ona jutros pojačala do kategorije G3, što je jak intenzitet.

Moćne solarne baklje registrovane su 30. aprila i 1. maja.

Sunčeve baklje se dijele na pet klasa prema jačini rendgenskog zračenja – najslabije su A klase, a onda idu B, C, M i X.

Solarne baklje su snažne eksplozije u sunčevoj atmosferi i šalju solarnu plazmu u svemir. Oblaci ove plazme mogu da pokrenu geomagnetne oluje kada stignu do Zemlje.

"Dvije koronalne eksplozije pogodile su Zemljino magnetno polje 2. maja. Individualno, udar je bio mali, ali je pokrenuo jaku geomagnetnu oluju klase G3 sa aurorama daleko ka jugu. Još jedna koronalna eksplozija očekuje se da će pogoditi Zemljino magnetno polje 4. maja",  objavio je portal Space Weather, prenosi Telegraf.rs.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...