SANKCIJE, IPAK, DJELUJU: Gazprom prvi put u dvadeset godina u finansijskoj rupi. Izgubili su skoro sedam...

(...) milijardi dolara.

  • Ekonomija

  • 03. Maj 2024  03. Maj 2024

  • 0

Ruski plinski div Gazprom izvijestio je danas da je u 2023. poslovao s neto gubitkom od 629 milijardi rubalja (6.9 milijardi dolara), zaključivši godinu u minusu prvi put u više od 20 godina, uz otprilike prepolovljenu prodaju plina u Evropu, prema Reutersovim izračunima.

Već u 2022. Gazpromova neto dobit bila je potonula, prema Međunarodnim računovodstvenim standardima (IFRS), za 41.4 posto, na 1.226 biliona rubalja (15.77 milijardi dolara).

Dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) otprilike je prepolovljena, na 1.76 biliona rubalja, nakon stagnacije u 2022. godini.

Gazpromov ukupni prihod potonuo je u 2023. godini za 27.4 posto, na 8.5 biliona rubalja. Prihod od prodaje plina bio je "dvostruko manji nego u 2022. i iznosio je 3.1 bilion rubalja", prema izvještaju novinske agencije Tass.

Prihod od prodaja nafte, plinskog kondenzata i "proizvoda od obrađenog plina" porastao je za 4.3 posto, na 4.1 bilion rubalja.

Kompanija ne objavljuje podatke o izvozu od početka 2023. godine. Početkom godine Reuters je na temelju podataka evropske grupe za transport plina Entsog i dnevnih Gazpromovih izvještaja o tranzitu plina preko Ukrajine izračunao da je izvoz plina u Evropu u 2023. otprilike prepolovljen, na 28.3 milijarde kubika.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...