NA POMOLU NOVI TRGOVINSKI RAT: EU uvodi carine na uvoz kineskih elektromobila!

Udio kineskih proizvođača na zapadnoevropskom tržištu među novim električnim vozilima iznosio je 9,3 posto u četvrtom tromjesečju 2023., što je veliki porast u odnosu na 2019., kada je udio kineskih vozila među električnim vozilima uzapadnoj Evropi bio samo 0,5 posto.

  • Ekonomija

  • 03. Maj 2024  

  • 0

Istraga Evropske komisije o kineskim subvencijama za električna vozila "napreduje", rekao je šef europske trgovine Valdis Dombrovskis za Politico – i nagovijestio da bi Bruxelles mogao nametnuti carine “prije ljetnjeg odmora“.

Očekuje se da će Bruxelles uvesti privremene carine na uvoz novih vozila na baterije iz Kine otkako je u oktobru pokrenuo hitnu istragu tržišnog takmičenja zbog tvrdnji da ogromne kineske državne subvencije umjetno snižavaju cijene na štetu evropskih proizvođača.

Zakonski rok za uvođenje privremenih mjera poput carina ili kvota je 4. juli, devet mjeseci nakon što je Komisija započela istragu. Upitan hoće li privremene mjere biti objavljene prije ili nakon izbora za Evropski parlament u junu, Dombrovskis je  rekao da nije u poziciji “unaprijed najaviti konkretne datume”.

Istraga Komisije — prvi put istaknuta u govoru predsjednice Ursule von der Leyen o stanju Evropske unije u eptembru, kada je upozorila da su svjetska tržišta “preplavljena” jeftinim kineskim električnim automobilima — uslijedila je nakon pritiska francuske vlade za jačom odbranom evropske industrije protiv pekinške brzorastuće industrije električnih vozila. To je izazvalo bijes u Kini i potaknulo zabrinutost šireg trgovinskog rata. 

Inače, ukupni kineski izvoz elektromobila porastao je 70 posto u 2023. u odnosu na prethodnu godinu, dostigavši 34,1 milijarde dolara. Evropska unija najveći je uvoznik ove vrste proizvoda s udjelom od gotovo 40 posto.

Udio kineskih proizvođača na zapadnoevropskom tržištu među novim električnim vozilima iznosio je 9,3 posto u četvrtom tromjesečju 2023., što je veliki porast u odnosu na 2019., kada je udio kineskih vozila među električnim vozilima uzapadnoj Evropi bio samo 0,5 posto.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...