VUČIĆ PISAO, VUČEVIĆ POTPISAO: Srbija dobila izrazito prorusku vladu

Politički analitičar Davor Gjenero smatra kako je nova vlada Srbije "proruska, ali u svom djelovanju i sasvim nebitna".

  • Regija

  • 03. Maj 2024  

  • 1

Skoro pet mjeseci nakon izbora, Srbija je dobila novu vladu, a novi premijer, šef vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević, rekao je da će "predvoditi vladu kontinuiteta", s četiri potpredsjednika i čak 29 ministara, od kojih će pet biti bez portfelja.

"Punopravno članstvo u Evropskoj uniji ostaje glavni cilj Srbije, ali Beograd neće zanemariti ni tradicionalne prijatelje Kinu i Rusiju. Interes Srbije su najbolji mogući odnosi i sa SAD-om, najmoćnijom zemljom na svijetu", kazao je novi premijer Srbije, Miloš Vučević.

Potpredsjednici vlade bit će ministar finansija Siniša Mali, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, ministrica zaštite okoliša Irena Vujović i Aleksandar Vulin. On se u vladu vraća poslije dužnosti šefa Sigurnosno-obavještajne agencije (BIA), na koju je u novembru 2023. podnio ostavku nakon što ga je SAD u julu te godine stavio na listu sankcija dovodeći ga u vezu s korupcijom, trgovinom drogom i zbog veza s Rusijom.

Politički analitičar Davor Gjenero smatra kako je nova vlada Srbije "proruska, ali u svom djelovanju i sasvim nebitna".

"Sastavljanje vlade trajalo je mjesecima, a pobjednik je bio vrlo jasan. Uz to, neko vrijeme nisu imali ni tehničku vladu jer je dotadašnja premijerka postala predsjednica Skupštine. U vladu su ušli ljudi lojalni Vučiću, a ima ih nešto i prozapadno orijentiranih. No to uopće nije bitno jer je u Srbiji vlada nominalno glavna, ali u stvarnosti Vučić odlučuje o svemu. Uloga ministara i premijera su da provode odluke i volju Aleksandra Vučića. Groteska je imenovanje direktora Muzeja genocida, koji negira genocid, za ministra informiranja. To moderne zemlje više nemaju jer je to zapravo ministar propagande. Formalno je time uspostavljen agitprop na vladinoj razini", smatra Gjenero.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...