SRBIJA OBILJEŽAVA TUŽNU GODIŠNJICU MASAKRA U "RIBNIKARU": Ispred škole postavljena instalacija sa imenima žrtava

Kako javlja reporter N1, na samom ulazu u školu postavljena je prostorno-likovna instalacija na kojoj su ispisana imena svih žrtava u školi Ribnikar, koje je 3. maja 2023. ubio maloljetni K.K., također učenik te škole.

  • Regija

  • 03. Maj 2024  

  • 0

Veliki broj građana prijatelja, rođaka, roditelja ubijene djece okupio se jutros u 8.40 ispred OOŠ "Vladislav Ribnikar" u Ulici kralja Milutina u Beogradu, gdje odaju počast žrtvama, pale svijeće i upisuju se u knjigu sjećanja na devetoro ubijenih đaka i školskog čuvara prije tačno godinu dana.

Kako javlja reporter N1, na samom ulazu u školu postavljena je prostorno-likovna instalacija na kojoj su ispisana imena svih žrtava u školi Ribnikar, koje je 3. maja 2023. ubio maloljetni K.K., također učenik te škole.

Mediji su prekidom televizijskog i radijskog programa u Srbiji u 8.41, kada je K.K. počeo da ubija, odali počast žrtvama i podsjetili na masovna ubistva koja su pogodila Srbiju prije godinu dana.

U tim trenucima je i zvanično počeo komemorativni dan, odnosno obilježavanje godišnjice ubistava u Ribnikaru, pod nazivom „Buđenje“.

Poslije paljenja sveća, građani će tokom čitavog dana moći da obilaze tzv. „prostor tišine“, kako su organizatori nazvali prostor koji obuhvataju Ulice kralja Milutina, Njegoševa, Krunska, dio Ulice Kralja Aleksandra i dio Tašmajdanskog parka.

Građani su počeli da se okupljaju i u Tašmajdanskom parku, oko spomenika Desanki Maksimović, a taj prostor je zamišljen da danas bude forum, odnosno prostor za razgovor sa građanima.

Reporterka N1 javlja da tu građani gledaju kolaž, posvećen žrtvama pucnjave, koji se sastoji od fotografija ubijenih koje se smjenjuju.

Tu su i bijeli šatori koji su predviđeni za razgovor građana sa članovima multidisciplinarnog tima. Mediji neće moći da prilaze šatorima i prenose o čemu građani razgovaraju sa članovima tima.

U Tašmajdanski park pristigao je psiholog Aleksandar Baucal, i historičarka Olga Manojlović Pintar, javlja reporterka N1.

U masovnom ubistvu koje je trinaestogodišnji K.K. započeo 3. maja 2023. godine u 8.41 ubijeni su: Mara Anđelković, Bojana Asović, Angelina Aćimović, Ana Božović, Adriana Dukić, Ema Kobiljski, Katarina Martinović, Sofija Negić, Andrija Čikić i Dragan Vlahović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...