GRUZIJSKI PREMIJER ODBRUSIO AMERIKANCIMA: "Ja vama nisam prigovarao zbog policijske brutalnosti"

Zakon bi zahtijevao da se nevladine organizacije i mediji koji primaju više od 20 posto svojih sredstava iz inozemstva registriraju kao agenti stranog utjecaja. SAD tvrdi kako je zakon "inspiriran Kremljom" i "nespojiv s demokratskim vrijednostima".

  • Svijet

  • 03. Maj 2024  

  • 0

Gruzijski premijer Irakli Kobakhidze kritizirao je američke dužnosnike zbog "lažnih izjava" o kontroverznom zakonu njegove vlade o "stranim agentima" koji je naišao na široke proteste u Tbilisiju i kritike zapadnih dužnosnika.

Zakon bi zahtijevao da se nevladine organizacije i mediji koji primaju više od 20 posto svojih sredstava iz inozemstva registriraju kao agenti stranog utjecaja. SAD tvrdi kako je zakon "inspiriran Kremljom" i "nespojiv s demokratskim vrijednostima".

Kobakhidze, iz vladajuće stranke Gruzijski san, odgovorio je Washingtonu. "Lažne izjave dužnosnika američkog State Departmenta o uličnim skupovima i nacrtu zakona o transparentnosti podsjećaju nas na slične lažne izjave bivšeg američkog veleposlanika 2020.-2023.", poručio je. 

Sve veći gnjev javnosti

Podsjetimo, gruzijske snage sigurnosti su u utorak navečer upotrijebile suzavac i vodene topove kako bi rastjerale masu prosvjednika. Zapadni političari i lokalna opozicija izrazili su sljedećih dana zabrinutost zbog policijske represije. 

Vlast inzistira na zakonu, unatoč sve većem gnjevu javnosti i opetovanim upozorenjima da bi taj potez mogao ugroziti težnje zemlje za članstvo u Evropskoj uniji, piše Politico.

"Zakonodavstvo i antizapadna retorika Gruzijskog sna stavljaju Gruziju na nesigurnu putanju. Pozivamo vlasti da dopuste nenasilnim prosvjednicima da nastave koristiti svoje pravo na slobodu izražavanja", poručili su iz State Departmenta. 

Gruzijska verzija zakona sličnija ruskoj

Kobakhidze im je uzvratio kako on nije "izražavao svoju zabrinutost zbog brutalnog slamanja studentskog protestnog skupa u New Yorku", očito misleći na propalestinske prosvjede na njujorškim sveučilištima tijekom kojih je uhapšeno više od 300 demonstranata. 

Pristaše zakona unutar stranke Gruzijski san kažu da je zakon napravljen po uzoru na američki Zakon o registraciji stranih agenata (FARA). Međutim, FARA se odnosi samo na lobiste koji aktivno rade u ime vlada drugih zemalja i komuniciraju sa zakonodavcima. 

Gruzijska verzija zakona odnosila bi se na sve skupine civilnog društva, lokalne medije i nevladine organizacije koje dobijaju čak 20 posto njihovog financiranja iz inostranstva, čineći ga sličnijim ruskom zakonu o stranim agentima koji se koristio za gušenje neslaganja u zemlji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...