STOLTENBERGOV ZAMJENIK DEMANTUJE MACRONA: "u ovom trenutku nemamo nikakve planske i političke namjere da..."

Zamjenik generalnog sekretara NATO-a Mircea Geoana komentirao je izjave francuskog predsjednika te je demantovao da NATO namjerava poslati trupe u Ukrajinu.

  • Svijet

  • 04. Maj 2024  04. Maj 2024

  • 0

Upitan da li NATO namjerava poslati vojnike na front u Ukrajini, Geoana je rekao kako to nije cilj.

"Na nivou NATO-a, lideri mogu dati izjave, svako ima pravo na to. Ipak. mi kao savez u ovom trenutku nemamo nikakve planske i političke namjere da pošaljemo NATO trupe u Ukrajinu. Pripremamo samit u julu koji će se održati u Washingtonu, a zatim ćemo od čelnika Alijanse tražiti veću koordinacionu ulogu NATO-a u podršci Ukrajini. I dalje imamo istu brigu da ne eskaliramo ovaj rat i zato je važno biti oprezan. Situacija je delikatna na frontu", rekao je rumunski zvaničnik.

Ponovio je kako NATO ne razgovara o slanju trupa u Ukrajinu.

"NATO radi konsenzusom. Trenutno ne razgovaramo o toj opciji. Ostajemo dosljedni našoj krilatici - masovna podrška Ukrajini bez rizika da se rat u Ukrajini dovede do eskalacije i rata između Rusije i NATO-a. Ipak, mi se spremamo da branimo našu teritoriju i stanovništvo", objasnio je.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...