MOSTAR POSTAO VELIKO SPORTSKO GRADILIŠTE: Radost za Lanu Pudar, Rođene...

Nakon gotovo 40 godina, počeli su radovi i na Kulturno sportskom centru. U isto vrijeme gradi se i Olimpijski bazen i uređuju stadioni Velež i Zrinjski.

  • Sport

  • 04. Maj 2024  

  • 0

U gradu Mostaru trenutno se izvode radovi na četiri velika infrastrukturna projekta. Nakon gotovo 40 godina, počeli su radovi i na Kulturno sportskom centru. U isto vrijeme gradi se i Olimpijski bazen i uređuju stadioni Velež i Zrinjski.

Radovi na četvrtoj i posljednjoj tribini stadiona Rođeni su pri kraju, a kada bude izgrađena zadovoljit će kriterije četvrte kategorije UEFA stadiona i imat će sve potrebne sadržaje, uključujući i standardizirane svlačionice za domaći i gostujući tim, popratne prostorije za suce, prostorije za doping kontrolu, VAR soba, te VIP ložu i VIP salon. Predviđena su i mjesta za kamere i kamermane, televizijski studio, komentatorske kabine, te prostorije za rad fotografa. Krenula je i prva faza radova na Stadionu HŠK Zrinjski i to rušenjem tribine poznate pod imenom Stajanje. Prema planu na tom mjestu bi trebala biti izgrađena modernija tribina pa bi i funkcionalnost trebala biti povećana na veći nivo.

SENAD KEVELJ, predsjednik UO NK Velež

Prilikom završetka ovoh grubih betonskih radpva odmah nastavljamo sa pokrivanjem velike tribine i sa tim radovima i postavljanjem stolic. Projekat bi u ovoj fazi bio završen, tačnije ptrošićemo sva sredstva koja imamo na raspolaganju u ovom trenutku za izgradnju ove tribine, oko 3 miliona.

MARIO PANDŽA, predstavnik HŠK „Zrinjski“

Napokon smo početkom ove godine krenuli sa demolicijom te tribine, evo sad se nadam da ćemo uskoro moći intezivirati radove i krenuti sa rekonstrukcijom odnosno izgradnjom istočne tribine. Radi se o velikom projektu, kada budemo imali više informacija na tu temu definitivno ćemo je mi sami publicirati, u svakom slučaju radit će se o iznosu od nekoliko miliona konvertibilnih maraka, neka sredstva su več osigurana sa nivoa vlade Federacije.

A izgradnja Kulturno-sportskog centra svakako je jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata. Konceptom je dvorana zamišljena kao multifunkcionalan prostor, pogodan ne samo za sportske aktivnosti, nego i za održavanje drugih kulturnih sadržaja i manifestacija koja će moći primiti pet hiljada ljudi.

Nastavak radova na mostarskoj sportskoj dvorani je već u punom jeku, polako se naziru i obrisi tribina tako da mostarska sportska dvorabna lagano poprima svoj oblik.

EDIN PRAŠO, direktor Direkcije za izgradnju kulturno-sportskog centra u Mostaru

Na objektu naše dvorane se i zadnje dvije i po godine intenzivno radi na nazivnom dijelu konstrukcije koja je ustavri ostvarena zahvaljujući sredstvima federalnog mknistrstva kulture u dvogodišnjem iznosu od 3.5 miliona maraka, što će nas dovesti do visine ove ploiče koju sad vidite da je skoro završena znači sa tribinama.

U septembru prošle godine zvanično je počela i izgradnja Olimpijskog bazena u Mostaru. Prva faza radova koja podrazumijeva izgradnju betonske konstrukcije, krova te izradu staklene fasade vrijedna je više od 10 miliona KM i trebala bi biti završena u narednih godinu i po. Dok traje prva faza izgradnje, kako su najavili iz Grada, priremit će se tender i za drugu fazu.

MARIO KORDIĆ, gradonačelnik Mostara

Trenutno su radovi u tijeku na lokalitetu dole u ugovoru ako se sjećate 18 mjeseci je bio rok izgradnje prve faze, i uglavnom nemamo nekih ozbiljnijih izazova sve teče svojim tijekom. Osam miliona maraka je predviđeno u budžetu federalne vlade u ovoj godini sa obećanjem da će oni nastaviti dalje suportitrati taj projekta, tako da očekujemo dogodine barem isti iznos.

Obnovom i izgradnjom sportske infrastrukture Mostar postaje sportski grad u kojem će se moći održavati sve manifestacije, a dobit će priliku da bude domaćin u organizaciji evropskih takmičenja.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...