MURAT TAHIROVIĆ DIREKTNO: "Rezolucija će biti usvojena, a Srbija će doživjeti veliku blamažu"

“Srbija koristi sva moguća sredstva kako bi prikazala snagu svog predsjednika. Imat će ogromnu blamažu nakon usvajanja Rezolucije, jer će sve zemlje tražiti da se objasni postupanje prema diplomatama. Posljedice će biti negativne za Srbiju, ali to je njihova stvar”.

  • Vijesti

  • 28. Apr. 2024  28. Apr. 2024

  • 0

Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida u BiH govorio je za N1 nakon što je ambasador Izraela u Srbiji negirao genocid u Srebrenici. Također, Tahirović je kazao da će Srbija doživjeti "veliku blamažu nakon usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici u UN-u".

Kada je riječ o sve učestalijem negiranju genocida sa raznih adresa, Tahirović je kazao:

“Ne bih ja to tako nazvao, da njihovi predstavnici negiraju genocid osim ovog direktora centra Simon Vizental. Što se tiče ambasadora u Srbiji, mislim da su mediji, politika i javnost to pogrešno predstavila. Vidjeli ste da je morao reaguje ambasador Irana u našoj zemlji, da je tu bilo poprilično nekih stvari koje nisu diplomatske“, te je dodao:

“Srbija koristi sva moguća sredstva kako bi prikazala snagu svog predsjednika. Imat će ogromnu blamažu nakon usvajanja Rezolucije, jer će sve zemlje tražiti da se objasni postupanje prema diplomatama. Posljedice će biti negativne za Srbiju, ali to je njihova stvar”.

“Koriste Rusiju da dokažu nešto što nije tačno”

Tahirović smatra da političko rukovodstvo Srbije koristi Rusiju da dokaže nešto što nije tačno.

“Oni koriste Rusiju maksimalno da bi dokazali nešto što nije tačno. Imaju tu trenutno situaciju kakvu imaju, Rusija koristi to da napakosti Amerikancima. S druge strane mi imamo posljedice toga, ali ne teške i suštinske. Srbija će doživjeti veliku blamažu“.

“Da je ta Rezolucija prošla tiho bez pompe kakvu je Srbija napravila, dosta malih zemalja ne bi ni znalo za genocid u Srebrenici. Ovako je Srbija probudila interes zemalja koje su nam daleke, da vide zašto postoji toliki interes velikih sila. Postoje presude međunarodnih sudova koje oni ne mogu negirati. Nijedan sponzor nije uspio promovisati Rezoluciju kao Vučić”, ističe Tahirović.

Također, Tahirović je istakao da ne brine o tome da li će Rezolucija biti usvojena.

“Ja vjerujem u demokraciju, u pravednost ovog svijeta, kada ne bih vjerovato u to ne bih imao razlog da živim na ovom svijetu. Nema brige, dobit ćemo Rezoluciju kao što smo dobili i mnoge presude kada su mnogi dolazili u BiH i držali nam predavanje da ne znamo ništa”.

“Želim zahvaliti gospodinu Lagumdžiji i Bećiroviću na naporu koji ulažu, koji u proteklih mjesec dana mislim da nisu ni spavali jer trebalo je sve to iznijeti i nositi. Svi mi radimo oko toga, pišemo, tražimo od svih zemalja da podrže Rezoluciju. Rezolucija će biti usvojena i idemo dalje”.

Kada je riječ o Dodikovoj najavi da će u Srebrenici održati sjednicu Vlade RS ukoliko dođe do usvajanja Rezolucije, Tahirović je kazao:

“Umjesto da se okrenu i pokušaju pomoći povratnicima u Srebrenici, jer svi mi živimo vrlo teško, oni se bave nečim što nije njihov posao. To je moj posao. Oni su potpuni luđaci, na takav način drsko ići. Vidite li vi s kim mi imamo posla? Sreća pa imamo Emira direktora koji je rekao da neće ni ući u Srebrenicu. Malo mi se gadi i ta politika, na takav način se okrenuti tim stvarima kojima se mi bavimo. Na kraju krajeva, pomozite srpskim žrtvama, nama ne morate, ali očito to je jedan trend da ne moraju raditi ono za šta su plaćeni“.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...