ŠTA SE DOGAĐA U NJEMAČKOJ: Vlada kancelara Scholza razmatra pooštravanje zakona protiv...

S obzirom na to da je broj verbalnih i fizičkih napada naglo porastao uoči europskih i lokalnih izbora ove godine, državni ministri na hitnom sastanku zatražili su veću policijsku zaštitu. 

  • Evropa

  • 09. Maj 2024  

  • 0

U Berlinu je fizički napadnuta senatorica za ekonomiju grada Berlina i bivša gradonačelnica, što je treći napad na političare iz vladajuće koalicije u samo nekoliko dana. U 2023. godini ukupan broj napada na njemačke političare skočio je za 53% u odnosu na godinu prije.

Giffey je nepoznati muškarac napao u utorak poslijepodne u biblioteci u Berlinu udarcem vrećicom u glavu, nakon čega je bivšoj gradonačelnici i aktuelnoj berlinskoj senatorici pružena prva pomoć.

- Udario me teškom torbom, u vrat i glavu, i zatim otišao. Nastavila sam sa svojim aktivnostima na forumu članova SPD-a. Prema kratkoj liječničkoj procjeni dobro sam, tako da ću posao senatorice grada Berlina nastaviti neometano. Ne smijemo se dati zastrašiti ovakvim napadima, rekla je.

Napadač je uspio pobjeći nakon napada.

- Ovakvi napadi ne mogu se ničim opravdati, istaknula je Giffey, koja je u vladi bivše kancelarke Angele Merkel obnašala i dužnost savezne ministrice porodice..

Ona je izrazila zabrinutost zbog sve brojnijih napada na demokratski izabrane političare i atmosfere nasilja.

- Mi živimo u slobodnoj zemlji u kojoj svako može izraziti svoje mišljenje, ali postoje jasne granice i one su ondje gdje počinje nasilje, rekla je Giffey.

Proteklog vikenda u Saskoj je pretučen i teško ozlijeđen kandidat SPD-a na izborima za Europski parlament Matthias Ecke, koji je lijepio predizborne plakate.

Neposredno prije toga su napadnuti i politički aktivisti stranke Zeleni.

- Kao prvo, trebalo je mnogo vremena dok nismo otkrili ko su napadači. Nisu nas shvaćali ozbiljno, ali smo ih upozorili da je policijska postaja tri minute hoda od nas, rekla je Yvonne Mosler iz stranke Zelenih.

Političari svih stranaka oštro su osudili nasilje prema političarima koji se angažiraju u demokratskim procesima, koje se u posljednje vrijeme osjetno pojačalo.

Najviše se na udaru nalaze političari stranke Zeleni, nakon kojih slijede političari i aktivisti desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD).

S obzirom na to da je broj verbalnih i fizičkih napada naglo porastao uoči europskih i lokalnih izbora ove godine, državni ministri na hitnom sastanku zatražili su veću policijsku zaštitu. 

- Govorimo o gotovo 3000 napada samo prošle godine. Sada se traži veća osobna zaštita, ali zato trebamo i mnogo više policajaca. Mislim da bi bilo učinkovitije kadrovski i tehnološki ojačati ne samo policiju, nego i pravosuđe. Iskreno govoreći, mnogi se od ovih napada, verbalnih ili fizičkih, često ne kažnjavaju onoliko brzo koliko bi trebalo, kazao je Benjamin Jendro, glasnogovornik sindikata policije u Berlinu.

Za porast nasilja, vladajući okrivljuju krajnje desnu Alternativu za Njemačku koja je u nacionalnim istraživanjima javnog mišnjenja na drugom mjestu, dok bi na predstojećim izborima u tri istočne pokrajine mogla i pobijediti. Iz AFD-a podsjećaju da su česte mete napada i političari iz njihovih redova. Zbog ovog, kako kaže kancelar Scholz, kukavičkog nasilja, vlada razmatra pooštravanje zakona protiv političkih napada.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...