UŽAS U TEHERANU: Slavni režiser osuđen na osam godina zatvora i bičevanje, naređena i zapljena imovine..

"Neovisni kinematografi osuđuju presudu protiv Mohammada Rasoulofa i stoje uz njega i sve umjetnike koji ismijavaju cenzuru vlade".

  • Kultura

  • 09. Maj 2024  

  • 0

Sud u Iranu osudio je poznatog filmskog redatelja Mohammada Rasoulofa na osam godina zatvora i bičevanje zbog zločina protiv nacionalne sigurnosti, rekao je jučer njegov odvjetnik.

Babak Paknia navodi kako je sud utvrdio da su Rasoulofovi filmovi i dokumentarci "primjeri zavjere s namjerom provedbe zločina protiv sigurnosti zemlje". Sud je također izrekao neodređenu novčanu kaznu i naredio zapljenu Rasoulofove imovine, dodao je Paknia.

Rasoulof je 2020. osvojio Zlatnog medvjeda za najbolji film na festivalu Berlinale za "There Is No Evil", a njegov film "A Man of Integrity" dobio je priznanje "Certain Regard" u Cannesu 2017. Najnoviji rad scenarista i redatelja , "The Seed of the Sacred Fig", trebao bi biti premijerno prikazan sljedećeg tjedna na Filmskom festivalu u Cannesu u Francuskoj.

Iranske vlasti su nešto prije prikazivanja novog filma ispitale neke glumce te im zabranile napuštanje zemlje, a Rasoulofu poručile da povuče film s festivala, tvrdi Paknia.

Iranski sud je 2022. osudio Rasoulofa na godinu dana zatvora i zabranio mu snimanje filmova na dvije godine jer je, kako navodi, vršio propagandu protiv sistema.

Iranska neovisna udruga redatelja kritizirala je najnoviju kaznu: "Neovisni kinematografi osuđuju presudu protiv Mohammada Rasoulofa i stoje uz njega i sve umjetnike koji ismijavaju cenzuru vlade".

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...