SA POTVRĐENOM OPTUŽNICOM I JAVNIM PRIZNANJEM: Optuženi za zloupotrebe poticaja ponovo dobili novac od Fonda za zapošljavanje

Optužnica nije bila prepreka za Upravni odbor Fonda da firmi Apel promet dodijele novih 28.696,69 KM poticaja

  • Hronika

  • 09. Maj 2024  

  • 0

Upravni odbor Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom na sjednici održanoj šestog maja donio je Odluku o raspodjeli sredstava za finansiranje i sufinansiranje programa održivosti zaposlenosti osoba sa invaliditetom u 2024. godini. Na spisku dobitnika poticaja ponovo se našla firma Apel promet iz Travnika.

Samo dva mjeseca ranije protiv ove firme i njene uprave Kantonalni sud u Novom Travniku potvrdio je optužnicu zbog zloupotrebe poticaja Fonda. Podsjetimo, Kantonalni sud u Novom Travniku u cijelosti je potvrdio optužnicu Kantonalnog tužilaštva SBK protiv Ekrema Julardžije, Mirzada Julardžija, Ekrema Lubenović, Admira Žužić, Ilijaza Crnica, Zekijada Gasal i Društva za zapošljavanje invalidnih lica „APEL-PROMET“ d.o.o. Travnik. Optuženi se terete za nekoliko krivičnih djela o kojima je Žurnal opširno pisao prethodnih godina, od fiktivnog zapošljavanja do zloupotrebe novca od poticaja.

Optužnica nije bila prepreka za Upravni odbor Fonda da firmi Apel promet dodijele novih 28.696,69 KM poticaja, piše Žurnal.info.

U vremenskom periodu od 2017. godine do 2019. godine. kao odgovorne osobe privrednih društava i to Ekrem Julardžija i Mirzad Julardžija privrednog društva „Apel Promet“ d.o.o. Travnik, Ilijaz Crnica privrednog društva „RVI Bililo“ d.o.o. Gornji Vakuf-UskopljeAdmir Žužić privrednog društva RVI Prevoz“ d.o.o. Travnik i Zekijad Gasal privrednog društva „Gasal“ d.o.o. Turbe, sačinjavali su međusobne lažne dokumentacije o utrošku sredstava”, navedeno je u optužnici.

Osim ove firme, protiv koje je zvanično potvrđena optužnica, i firma RVI Prevoz koja je u potpunosti pod kontrolom istih ljudi optuženih za zloupotrebe poticaja, dobila je 23.515,34 KM. I firma RVI Bililo na spisku je firmi koje su dobile poticaje- ukupno 18.334 KM.

Osim što je protiv navedenih potvrđena optužnica dodjelom poticaja firmi Apel promet Upravni odbor Fonda prekršio je i vlastite pravilnike. Podsjetimo, raspodjela poticaja Fonda definisana je internim pravilnicima ove ustanove. Prema tim pravilnicima, firma koja je neopravdano otpustila radnika - osobu sa invaliditetom, ne može dobiti sredstva.

Krajem 2022. godine dokazano je da je firma "Apel promet" iz Travnika, redovni dobitnik poticaja Fonda, nezakonito otpustila radnika. Općinski sud u Travniku donio je pravosnažnu presudu po tužbi Mustafe Kovačevića protiv ove firme. Podsjetimo da je Kovačević otkaz dobio nakon što je javno ispričao da je godinama po nalogu Ekrema Julardžije morao vraćati veći dio plate firmi. Nakon tri godine sudskog postupka dokazao je da je otkaz bio nezakonit te mu je firma morala isplatiti sve neisplaćene plate od 2020. godine.

Podsjetimo javnost, prema optužnici, u vremenskom periodu od novembra 2016. godine pa do aprila 2020. godine. u cilju stjecanja imovinske koristi društvu Apel promet, Ekrem Julardžija je udružio navedene optužene te stvorio kriminalni plan prema kojem bi firma Apel promet zaposlila osobe sa invaliditetom, iako je bio svjestan da društvo nema potrebe za njihovim radom i da je zaključivanje ugovora o radu fiktivno. Nakon toga je društvo podnijelo Zahtjev za isplatu novčane naknade i/ili subvencije neto plate. Nakon što je plata uplaćena na račun zaposlenika, oni su sebi zadržali iznos od oko 100 KM, a ostatak plate su vratili društvu Apel promet. Odlukom Apel prometa od 28.11.2016. godine pravdali su svoje radnje obrazloženjem da se radnici dobrovoljno odriču dijela vlastite plaće i naknada radi daljeg rasta i razvoja preduzeća.

Osim toga, Ekrem Julardžija i Ilijaz Crnica dogovorili su da Crnica ispostavi fiktivne račune „RVI Bililo“ d.o.o. Gornji Vakuf-Uskoplje za „Apel Promet“ kako bi tim računima pravdao neutrošena sredstva po Ugovoru o korištenju dodijeljenih sredstva novčanog stimulansa zaključen sa Fondom za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Na taj način postupali su od 2017. godine.

Isto je rađeno i sa drugom firmom pod kontrolom Ekrema Julardžije - RVI Prevoz. Tako se na optužnici našao i Admir Žužić, odgovorno lice ove firme.

U vremenskom periodu od dana 15.12.2017.godine do dana 18.06.2018.godine, po prethodnom dogovoru i zajedno, Zekijad Gasal kao odgovorna osoba u svojstvu direktora i zastupnika privrednog društva „Gasal“ d.o.o. Turbe, a Ekrem Julardžija kao odgovorna osoba u svojstvu direktora i zastupnika privrednog društva „Apel –Promet“ d.o.o. Travnik, u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi privrednom društvu „Gasal“ d.o.o. Turbe, dogovorili su da Ekrem Julardžija ispostavi fiktivne račune „Apel –Promet“ d.o.o. Travnik za privredno društvo „Gasal“ d.o.o. Turbe kako bi tim računima „Gasal“ d.o.o. Turbe pravdao neutrošena sredstva po Ugovoru o dodjeli novčanih sredstava za finansiranje i sufinasiranje programa za razvoj privrednih društava i zaštitnih radionica  zaključen sa Fondom za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom”, navedeno je u optužnici, piše Žurnal.info

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...