Regija
PONOŠ ISMIJAO VUČIĆEVU DRAMU: "Patrijarh ga blagoslovio pred 'boj na Ist Riveru"
Prije 9 min0
“Ove poslastice uzrokuju salo na trbuhu zbog visoko prerađenih sastojaka, kao što su maslac, šećer i rafinirano brašno”, tvrdi nutricionistkinja
Gastro
09. Maj 2024
0
U potrazi za boljim zdravljem i blagostanjem važno je uzeti u obzir što se krije u našim kuhinjskim ormarićima. Od grickalica do prerađene hrane, određene namirnice mogu narušiti naše zdravstvene ciljeve i opću dobrobit. Stoga su dijetetičari i nutricionisti izdvojili hranu koju ljudi stariji od 40 godina trebaju izbjegavati.
Unatoč širokoj popularnosti, bijelom hljebu nedostaju esencijalni hranjivi sastojci i vlakna koja se nalaze u cjelovitim žitaricama, što dovodi do brzih skokova nivoa šećera u krvi. To brzo povećanje šećera u krvi izaziva oslobađanje inzulina, što s vremenom može pridonijeti inzulinskoj rezistenciji.
“Bijelom hljebu nedostaje vlakana i stoga se brzo probavlja. To dovodi do trenutnih skokova glukoze i kasnijih padova, izazivajući glad i prejedanje”, kaže dijetetičarka i nutricionistica Krutika Nanavati za SheFinds.
Keksi su prepuni rafiniranih šećera, nezdravih masti i umjetnih dodataka, stoga redovna konzumacija može pridonijeti inzulinskoj rezistenciji, usporenom metabolizmu i neželjenom debljanju.
Nutricionistica Valeria Dolbel tvrdi da su poslastice poput pita, keksa i kolača kategorija hrane koja sadrži najviše kalorija, a imaju malo ili nimalo nutritivne vrijednosti.
“Ove poslastice uzrokuju salo na trbuhu zbog visoko prerađenih sastojaka, kao što su maslac, šećer i rafinirano brašno”, dodala je.
Krofne su većini omiljena poslastica za doručak ili užinu. Međutim, često su pržene u nezdravim uljima te sadrže rafinirane ugljikohidrate i trans-masti. Ovi sastojci, u kombinaciji s postupkom prženja, mogu uzrokovati zdravstvene probleme.
“Krofne se obično prave od rafiniranog pšeničnog brašna i pune su šećera, što uzrokuje brzi porast nivoa glukoze u krvi kada se konzumiraju. Ovaj iznenadni skok šećera u krvi izaziva odgovarajući porast inzulina za regulaciju nivoa šećera, što dugoročno može biti štetno za tijelo i dovesti do inzulinske rezistencije”, upozorava nutricionistica Lisa Richards.
Prerađeno meso, poput raznih kobasica i salama, bogato je nezdravim masnoćama, natrijem i konzervansima što potencijalno može uzrokovati debljanje.
“Kobasice, hrenovke i drugi razni prerađeni mesni proizvodi bogati su nezdravim mastima i aditivima koji mogu doprinijeti debljanju, uključujući visceralnu masnoću”, zaključila je dijetetičarka Mary Sabat.
Regija
PONOŠ ISMIJAO VUČIĆEVU DRAMU: "Patrijarh ga blagoslovio pred 'boj na Ist Riveru"
Prije 9 min0
Društvo
FENOMENALAN REZULTAT: Mladi matematičari iz BiH osvojili zlato u finalu MAT lige u Zagrebu
Prije 13 min0
Vijesti
PREDSJEDNIK SDS-a MILAN MILIĆEVIĆ ZA "SB": Optužuju nas da se dogovaramo sa bošnjačkim partijama, prestalo je vjerovanje u igre SNSD-a
Prije 15 min0
Vijesti
EDIN FORTO O IZBORU VUKOJE: "Svejedno mi je...!"
Prije 16 min0
Gastro
DILEMA STARA DECENIJAMA: Smije li se jesti jogurt kojem je istekao rok trajanja?
17. Maj 20240
Gastro
POZNATI KUHAR OTRKIVA RECEPT ZA NAJBOLJI PIRE KROMPIR: Pravimo ga u pogrešnoj tekućini
19. Maj 20240
Gastro
AKO NEMATE INSPIRACIJU ZA PRIPREMU PILEĆEG FILEA: Napravita ga na ovaj, azijski način
18. Maj 20240
Gastro
ZA ČISTU PETICU: Na brzinu napravite focacciu s maslinama i paradajzom i iznenadite ukućane… (VIDEO)
Prije 5h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.