NAJAVA IZ SLOVENIJE: Do sredine juna priznat će palestinsku državu, danas je pokrenuta procedura...

(...) priznavanja palestinske države kao oblik pritiska za okončanje sukoba u Gazi.

  • Regija

  • 09. Maj 2024  09. Maj 2024

  • 0

"Slovenačka vlada pokrenula je danas proceduru priznavanja palestinske države kao oblik pritiska za okončanje sukoba u Gazi", izjavio je premijer Robert Golob.

"Užasi koje svaki dan gledamo u Gazi su nedopustivi i moraju prestati. Pozivam Izrael da smjesta okonča napade na Gazu i sjedne za pregovarački sto", napisao je Golob na platformi X.

Dodaje kako bi želio i da to priznanje bude "podsticaj da što brže dođe do pregovora" i da se ubrza dijalog u UN-u o trenutnom prekidu vatre, puštanju na slobodu svih talaca, te o sigurnosti i opstojnosti Izraela kroz rješenje dvije države.

Izrael smatra da je plan priznavanja palestinske države koji su uz Sloveniju najavile još i Irska, Španija i Malta "nagrada za terorizam" i da će smanjiti izglede za dogovorno rješenje sukoba u Gazi.

Neke od tih zemalja planiraju priznati palestinsku državu 21. maja, a datum slovenačkog priznanja ovisit će o napretku u mirovnim pregovorima, najkasnije do 13. juna.

Ako se napredak ubrza, Slovenija će brže završiti postupak priznavanja.

Golob vjeruje da ta odluka u sebi sadrži očekivanja za sve uključene u sukob: napredak u mirovnim pregovorima, oslobađanje talaca i reformu Palestinske samouprave.

Generalna skupština UN-a će 10. maja glasati o nacrtu rezolucije kojom bi se priznalo da su Palestinci kvalifikovani za punopravno članstvo u UN-u, te preporučilo Vijeću sigurnosti da razmotri potencijalno članstvo. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...