NEVJEROVATNO, ALI ISTINITO: Njemačka daje ovu vilu potpuno besplatno, ali zbog jedne stvari niko je ne želi...

Pokrajina Brandenberg do sada je oklijevala preuzeti zemljište jer bi troškovi obnove iznosili 350 miliona eura.

  • Šareni svijet

  • 10. Maj 2024  

  • 0

Njemački službenici poklanjaju vikendicu Josepha Goebbelsa, nacističkog propagandiste, nakon što su ju desetljećima bezuspješno pokušavali prodati, piše The Telegraph.

Stefan Evers, financijski senator Berlina, objavio je u četvrtak da je spreman dati oronulo imanje "bilo kome" ko ga želi uzeti. Vila od 17 hektara godinama im zadaje probleme zbog astronomskih troškova održavanja, ali i mračne prošlosti koja proganja ovu nekretninu.

"Nudim vilu onome ko ju je spreman uzeti, kao dar od Berlina", rekao je Evers u Zastupničkom domu Berlina.

image

Goebbels, član Hitlerovog najužeg kruga, dao je sagraditi kuću 1936. godine i koristio ju je za druženje s raznim glumicama. Nakon pada nacističkog režima kratko je korištena kao vojna bolnica prije nego što je prešla u ruke Sovjeta, koji su ju pretvorili u kamp za mlade.

Od 2000. godine imanje, otprilike 10 milja sjeverno od Berlina, bilo je nenaseljeno, a vila, okružena gustom šumom iza jezera Bogensee, propala je. Mnogi su prozori prekriveni daskama ili razbijeni, a nedostaju i dijelovi pročelja. Evers je tražio prijedloge koji bi opravdali povijesni značaj lokacije, kao što je preuzimanje od strane savezne vlade ili susjedne države Brandenberg, gdje se nalazi.

Druga mogućnost bi bio novi privatni vlasnik, možda s namjerom da se prostor pretvori u muzej. Senator je upozorio da ako se ne jave novi vlasnici, "kao što je bio slučaj u prošlim desetljećima, tada država Berlin neće imati drugu opciju nego izvršiti rušenje".

Pokrajina Brandenberg do sada je oklijevala preuzeti zemljište jer bi troškovi obnove iznosili 350 miliona eura. Preostaje jeftinija opcija - da se sruši cijela nekretnina, što bi koštalo 50 miliona eura.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...