RUSI KRENULI NA HARKIV: Traju intenzivne borbe, Ukrajina šalje pojačanja...

Riječ je o dosad najsnažnijem znaku da Rusija želi otvoriti novu frontu u ratu. Borbe u graničnim područjima regije Harkiv i dalje traju. Kijev je tamo poslao dodatne snage, saopćilo je ministarstvo odbrane.

  • Svijet

  • 10. Maj 2024  

  • 0

Ukrajina tvrdi da je odbila ruski oklopni napad u sjeveroistočnoj harkivskoj regiji, nakon što su moskovske snage pokrenule upad preko granice i pokušale probiti odbrambene linije.

Regionalni lider Harkiva Oleh Sjniehubov rekao je da su ruske izviđačke grupe pokušale prodrijeti preko granice, dodajući da "nije izgubljen niti jedan metar".

Lokalni lider Vovčanska rekao je da je grad bio pod teškim napadima od ranih jutarnjih sati u petak i da su civili evakuirani. Priča se da ruske snage pripremaju ljetnu ofanzivu u Ukrajini u nadolazećim sedmicama, možda čak želeći zauzeti glavni regionalni grad Harkiv, piše BBC.

"Akcije Rusije na granici bile su predvidljive, rekao je voditelj ukrajinskog centra za suzbijanje dezinformacija Andri Kovalenko. Rusija je imala resurse da pogorša situaciju u graničnim područjima, ali ne i sposobnost da zauzme drugi ukrajinski grad", tvrdi Kovalenko.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane saopćilo je da su ruski zračni udari pogodili Vovčansk "upotrebom navođenih zračnih bombi" uz podršku artiljerije.

"Oko 05:00 sati došlo je do pokušaja neprijateljskog proboja naše odbrambene crte pod zaštitom oklopnih vozila. Do sada su ti napadi odbijeni, borbe različitog intenziteta se nastavljaju", saopćilo je ministarstvo.

Riječ je o dosad najsnažnijem znaku da Rusija želi otvoriti novu frontu u ratu. Borbe u graničnim područjima regije Harkiv i dalje traju. Kijev je tamo poslao dodatne snage, saopćilo je ministarstvo odbrane.

Visoki ukrajinski vojni izvor koji je odbio biti imenovan rekao je da su se ruske snage probile 1 km u Ukrajinu i da namjeravaju potisnuti ukrajinske oružane snage čak 10 km unutar Ukrajine.

Ukrajina je istjerala ruske snage iz većeg dijela regije Harkiv 2022., prve godine rata punog opsega.

Ruske snage ponovno su u ofanzivi i polako napreduju u južnoj regiji Donjeck.

Kijev upozorava da nedavno jačanje ruskih snaga u blizini regije Harkiv može biti pokazatelj budućeg napada ili pokušaja ‘rastezanja‘ ukrajinske vojske koja se nosi s nestašicom ljudstva i municije.

Strahovi su porasli u martu zbog namjera Kremlja u regiji Harkiv, nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao na stvaranje tampon zone unutar ukrajinskog teritorija za koju je rekao da je potrebna za zaštitu Rusije.

Od tada je Harkiv, koji je posebno ranjiv zbog svoje blizine Rusiji, pogođen zračnim napadima koji su prouzročili veliku štetu energetskoj infrastrukturi u toj regiji.

U Vovčansku, pograničnom gradu u regiji Harkiv s prijeratnim stanovništvom od 17.000 koje se smanjilo na nekoliko hiljada, vlasti su rekle da su naselje i okolna područja pod snažnim granatiranjem.

Vlasti pomažu civilima u evakuaciji, rekao je za medije Tamaz Gambarašvili, šef vojne uprave Vovčanska.

Nakon više od dvije godine invazije, Moskva ima zamah na bojnom polju, a Ukrajina se suočava s nedostatkom ljudstva i zaliha artiljerijskih granata i protivzračne odbrane.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...