EMOTIVNO OBRAĆANJE PALESTINSKOG AMBASADORA: "U ovom trenutku 1,4 miliona Palestinaca u Rafahu se pita da li će preživjeti dan"

Na sjednici Generalne skupštine UN-a glasalo se o nacrtu rezolucije kojom se poziva Vijeće sigurnosti UN-a da preispita kandidaturu Palestinske uprave za članstvo u UN-u — što je usvojeno sa 143 glasa za.

  • Svijet

  • 10. Maj 2024  10. Maj 2024

  • 0

U dirljivom obraćanju pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija (UNGA) u petak uoči ključnog glasanja u tom tijelu, palestinski ambasador Riyad Mansour strastveno je govorio o nevolji svog naroda, naglašavajući strašnu situaciju u Gazi.

Na sjednici Generalne skupštine UN-a glasalo se o nacrtu rezolucije kojom se poziva Vijeće sigurnosti UN-a da preispita kandidaturu Palestinske uprave za članstvo u UN-u — što je usvojeno sa 143 glasa za.

Spominjući trenutne propalestinske proteste na američkim univerzitetima, Mansour je kratko zastao.

“Naša zastava vijori se visoko i ponosno u Palestini i širom svijeta, te na kampusu Univerziteta Columbia. Postala je simbol svih onih koji vjeruju u slobodu i njome pravedno vladaju svi oni koji više ne mogu mirno stajati po strani pred takvom krajnjom nepravdom”, rekao je Mansour.

A onda se osvrnuo na neizvjesnost kojom su suočeni Palestinci na jugu Pojasa Gaze.

“Dok razgovaramo, 1,4 miliona Palestinaca u Rafahu pita se hoće li preživjeti dan”, naglasio je.

Mansour je potvrdio palestinsku otpornost, istaknuvši simboličan značaj njihove zastave koja se vijori na palestinskim teritorijima i diljem svijeta, uključujući i američke univerzitete.

Naglasio je hitnu potrebu za globalnom solidarnošću u podršci Gazi, naglašavajući da “iako Palestinci neće nestati, izgubljeni životi i naneseni ožiljci ne mogu se poništiti”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...