STRUČNJACI OTKRIVAJU TAJNU: Kako nastaju strije, šta je celulit i kako ga se riješiti…

Dok se pripremamo za kupaće kostime, celulit postaje jedna od prvih stvari o kojoj razmišljamo.

  • Zdravlje

  • 20. Maj 2024  20. Maj 2024

  • 0

Kako se približava ljeto, većina nas se počinje pripremati za toplije dane i uživanje na plaži, tema celulita i strija postaje sve aktualnija. Ovaj period budi svijest o izgledu tijela i često nas podsjeća na neželjene promjene na koži.

Dok se pripremamo za kupaće kostime, celulit postaje jedna od prvih stvari o kojoj razmišljamo. "Narančina kora", može biti prava noćna mora za mnoge. No, nije samo celulit problem s kojim se suočavamo.

Za one koji su skloni stvaranju strija, dolazak ljeta donosi dodatnu nelagodu. Ironično je što su strije i celulit nekada bile simbol bogatstva i ljepote, dok danas često upućuju na nezdrav način života.

Šta je celulit i kako ga se riješiti?


Celulit je posljedica promjena u masnom tkivu i stanicama, uzrokovanih limfnim problemima. Nastaje zbog nedovoljne sposobnosti organizma da efikasno eliminira otpadne tvari. Kao rezultat, štetne tvari se nakupljaju u masnim stanicama ispod kože, što dovodi do njihovog povećanja. Ove stanice stvaraju pritisak na kožu, izazivajući vidljive promjene na površini koje podsjećaju na narančinu koru.

U borbi protiv celulita, ključne su male promjene u načinu života i uvođenje masaže u svakodnevnu rutinu. Anticelulitna masaža igra ključnu ulogu u eliminaciji celulita te u poboljšanju cirkulacije, tonusa i čvrstoće kože. Korištenjem tehnika poput glađenja, gnječenja i tapkanja, potiče se odvod limfe što rezultira razgradnjom masnih stanica, omekšavanjem kože i eliminacijom toksina iz organizma.

- Preporuka je masirati uvijek prema srcu, ali jedino što trebamo paziti su sredstva koja koristimo. Ako osoba ima probleme s venama i kapilarima onda može koristiti samo one kreme koje hlade, nikako one koje griju, pojasnila je kozmetičarka i vizažistica Zdenka Mihelj.

Osim uvođenja masaže u svoju rutinu, postoji niz korisnih navika koje možete usvojiti kako biste se nosili s celulitom i poboljšali opću dobrobit vaše kože.

Započnite svoj dan s čašom mlake vode i iscijeđenim limunom kako biste potaknuli detoksikaciju organizma. Isprobajte tehniku toplo-hladnog tuširanja koja potiče cirkulaciju i tonus kože.

Pijte najmanje 1,5 litru čiste vode ili nezaslađenog čaja svakodnevno kako biste održali hidrataciju kože te obogatite svoju prehranu vodenastim povrćem poput krastavaca, rajčica i tikvica te povećajte unos proteina kako biste podržali zdravu kožu.

Krećite se barem 30 minuta svakog dana kako biste potaknuli cirkulaciju i održali tonus mišića.

Kako nastaju strije?


Uz celulit, najgori neprijatelj ženske ljepote su, naravno - strije! Brojni su oni čije je koža obilježena strijama, a to nije problem koji pogađa samo žene. Ove karakteristične linije, poput 'štrafti' i trakica, mogu imati I muškarci. Osim što narušavaju izgled kože, strije često izazivaju frustraciju.

One se često javljaju na područjima poput trbuha, bokova, bedara, stražnjice, grudi, ramena i nadlaktica.

- Strije primarno nastaju uslijed rastezanja i širenja tkiva bilo da je to uzrokovano naglim rastom djeteta u pubertetu, trudnoće, bildanja mišićne mase. Što god bilo, rastežu se elastična i kolagena vlakna. Nažalost, ono što otežava borbu sa strijama su one medicinski kategorizirane kao ožiljno tkivo i tu smo u startu u vrlo lošijoj poziciji jer kod celulita imamo samo poremećaj određene arhitektonike pod kožom i tu možemo svim neinvazivnim tehnikama i promjenom životnog stila raditi na tome i ublažavati vidljivost. Kod strija je često potreban invazivniji pristup ako želimo imati neke značajnije rezultate, pojasnila je za HRT dermatologinja dr. Mateja Tošić Jukić. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...