SVI IH VOLE: Ovo je pet najinteligentnijih pasmina pasa

Iako su svi psi na glasu kao najbolji prijatelji čovjeku, neki su, ipak ljupkiji od ostalih. Kada je u pitanju radna inteligencija, neke pasmine pasa ističu se iz čopora.

  • Šareni svijet

  • 25. Apr. 2020  

  • 0

Stepen inteligencije pasmina temeljen je na instinktima, poslušnosti i sposobnosti prilagođavanja. No, stručnjaci za kućne ljubimce ističu kako su neki socijalno i emocionalno ovisni o ljudima, pa ih je lakše trenirati i puno su osjetljiviji.

Izdvojili smo pet pasmina koje krase najljepše osobine – mazni su, odani, poslušni i beskrajno simpatični.

Border Collie

alt

Ovi su psi pravi čuvari i zauzeli su prvo mjesto na tabeli, što znači da većina može naučiti novu komandu ispod pet ponavljanja i slijediti je najmanje 95% vremena. Zaigrani i neodoljivi, ovo su psi koje jednostavno obožavamo.

Pudle

alt

Danas možete usvojiti razne pasmine, ali pudle su i dalje u samom vrhu popularnosti. Jedna od njihovih dobrih strana su i hipoalergena svojstava. Kovrčave slatkice uzele su i srebrnu medalju za radnu inteligenciju.

Njemački ovčar

alt

Njemački ovčari poznati su i kao policijski psi, psi vodiči i terapijski psi pa ne čudi da dosljedna poslušnost standardno dolazi do izražaja kod ove pasmine.

Zlatni retriver

alt

Jedan od najomiljenijih kućnih ljubimaca. Iako je riječ o pasmini lovačkih pasa, Zlatni retriver jednako uživa i u igri, hvatanju loptica i maženju sa svojim prijateljima.

Doberman

alt

Mnogima predstavlja strah i trepet, no ova pasmina može biti itekako ljupka i mila. Najčešće se nalazi u ulozi psa čuvara zahvaljujući svojoj odanosti i inteligenciji. Također, jako je dobar u druženju s djecom i učenju trikova koji često nasmijavaju publiku u YouTube videima.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...