ZLATKO HURTIĆ ZA "SB" O RASPODJELI NOVCA PO ENTITETIMA: "HDZ BiH nije se protivio što RS dobija više novca od Federacije BiH"

Manji bh. entitet profitira preko leđa Federacije BiH.

  • Ekonomija

  • 06. Jun. 2020  06. Jun. 2020

  • 3

Iako je Bosna i Hercegovina od januara 2006. godine, kada je uveden PDV sistem, do danas povećavala ukupan iznos prikupljenog novca od indirektnih poreza, raspodjela tog novca po entitetima ipak nije bila pravična.

Republika Srpska je svake godine od raspodjele dobijala procentualno više novca nego što je na jedinstveni račun Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) uplaćivala.

Manji bh. entitet tako će preko leđa Federacije BiH profitirati. Problem je, naravno, političke prirode, jer HDZ BiH i SNSD kontrolišu odlučivanje u Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Pravo glasa u UO-u UIO-a imaju dva entitetska i jedan državni ministar finansija.

Mediji u Federaciji BiH analizirali su odnos prikupljenih i povraćenih novčanih sredstava. Republika Srpska je, naprimjer, u 2019. uplatila manje novca na jedinstveni račun nego 2018. godine, odnosno u 2019. uplatila je 1,77 milijardi maraka, a godinu prije 1,95 milijardi KM.

Istovremeno, Federacija BiH uplatila je u 2019. godini 6,07 milijardi maraka, dok je u 2018. taj iznos bio 5,5 milijardi maraka. Jasno se vidi da Federacija BiH, osim što više doprinosi u razvoju Bosne i Hercegovine, uplaćuje i više novca na jedinstveni račun.

Učešće Federacije BiH u uplaćenom novcu u 2019. godini iznosilo je 76,02 posto, a Republike Srpske samo 22,18 posto, dok je Brčko distrikt učestvovao sa 1,80 posto.

Nezasluženi novac

Problem, međutim, nastaje kada se raspodjeljuju sredstva. Republika Srpska je u 2019. godini od Uprave za indirektno oporezivanje BiH dobila nazad 1,73 milijarde KM, odnosno 32,19 posto, dok je Federacija BiH dobila samo 3,46 milijardi ili 64,26 posto.

Da se novac pravičnije raspodjeljivao, manji bh. entitet bi u 2019. godini dobio samo 1,19 milijardi KM. Ovako je profitirao za skoro 540 miliona KM, odnosno uplaćeno mu je 540 miliona KM više nego što zaslužuje.

S obzirom na to da je sistem indirektnog oporezivanja na snazi već punih 14 godina, nema sumnje da je entitet RS oštetio Federaciju BiH za više milijardi KM.

Nažalost, niko od bošnjačkih predstavnika u vlasti još nije otvorio pitanje nepravične raspodjele novca.

HDZ radio na štetu FBiH

Komentirajući iznesene podatke, ekonomski analitičar i vanjski saradnik Vlade Federacije BiH Zlatko Hurtić kazao je za "Slobodnu Bosnu" da postoje četiri ključna faktora koja su dovela do ovakve raspodjele novca.

"Radi se o tome da imamo etnički neizbalansiran sastav Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, da od ukupno tri člana, dva su iz HDZ-a i jedan iz SNSD-a. Tamo jedan narod - Bošnjaci, odnosno jedan dio Federacije BiH nema uopšte glas o odlučivanju. Drugi problem je to što je dogovorima između HDZ-a i SNSD-a došlo do usvajanja određenih koeficijenata o raspodjeli koji su bili u korist Republike Srpske. Odnosno, HDZ se nije protivio da RS dobije više novca bez obzira na to što je to na štetu Federacije BiH", ocijenio je Hurtić.

Naš sagovornik navodi da postoji ozbiljna sumnja da vlast u Republici Srpskoj lažira podatke o ukupnoj krajnjoj potrošnji.

"Četvrti problem je to što Uprava za indirektno oporezivanje BiH nema adekvatnu kontrolu nad potrošnjom", naveo je Hurtić.

Povećanje potrošnje

Na pitanje šta je dovelo do velikog povećanja prihoda od indirektnih poreza u Federaciji BiH, pogotovo tokom 2019. godine, naš sagovornik kaže da je glavni uzrok povećanje potrošnje.

"Nivo privatne i javne potrošnje u Federaciji BiH značajno je viši u odnosu na RS. Također, imamo i rast zaposlenih. Sve to utječe na potrošnju, koja jeste porasla u Federaciji BiH, što se, u konačnici, odrazilo i na indirektno oporezivanje. I uvoz je u Federaciji BiH porastao kao rezultat toga. Sve što ima veze s rastom potrošnje, rastom uvoza i većim obrtom roba i usluga, onda to, naravno, utječe i na rast indirektnog oporezivanja", zaključio je Hurtić.

(K. S.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...