HISTORIJSKO GLASANJE U AMERIČKOM PREDSTAVNIČKOM DOMU: SAD dobijaju 51. saveznu državu?

Američki Predstavnički dom glasao je da Washington dobije status 51. američke savezne države, javljaju američki mediji.

  • Svijet

  • 26. Jun. 2020  

  • 0

Predstavnički dom predvođen demokratskim parlamentarcima usvojio je u petak zakon kojim će Washington, D.C., postati 51. država, iako su republikanci i Bijela kuća izrazili protivljenje toj mjeri, prenosi B92. 

Prijedlog zakona, prikladno nazvan "H.R. 51", a donesen je na stranačkom glasanju tako što je od 232, "za" glasalo 180.

Jedan demokrata, veleposlanik Collin Clark Peterson iz Minnesote, glasao je protiv.

Prijedlog zakona, koji je sada na čelu Senata republikanske većine, omogućio bi prijem nove države, pod nazivom Washington,

Douglass commonwealth, koju bi predstavljali dva senatora i jedan član Kongresa.

Teritorija države obuhvatala bi svu trenutnu teritoriju okruga, osim spomenika i saveznih zgrada poput Bijele kuće i Kapitola.

Ipak, ova odluka će najvjerovatnije biti odbijena u Senatu koji većinom kontrolišu republikanci i predsjednik SAD Donald Trump.

Ovo istorijsko glasanje, prvo po pitanju broja država nakon 27 godina, donijelo je novi fokus na status glavnog grada SAD koji ima populaciju od 700.000, ali ne i pravo glasa u Kongresu.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...