NAKON BROJNIH NEZAKONITOSTI: Fingirana ili stvarna smjena SBB direktora Boriše Misirače?

Iako pojedini tvrde da slijedi konačna smjena direktora Operatora za obnovljive izvore energije Boriše Misirače, čini se da je na sceni nova prevara u režiji nadležnih kako bi ga zaštitili na ovoj poziciji. U draftu odluke o smjeni vlada se poziva na - nepostojeći akt!

  • Društvo

  • 26. Jun. 2020  

  • 0

Direktor Operatora za obnovljive izvore energije (OIEiEK) Boriša Misirača bi mogao biti smijenjen samo nekoliko mjeseci prije isteka četvorogodišnjeg mandata. Na tako nešto ukazuje draft odluke o njegovoj smjeni, što bi trebalo biti formalizovano na nekoj od narednih sjednica federalne vlade.Piše: Amarildo Gutić

alt 

No, odavno postoji izreka da je „vrag u detaljima“. Pažljivim iščitavanjem prijedloga o razrješenje Misirače, uočljivo je kako se u obrazloženju pravnog osnova navodi „Odluka o osnivanju operatora za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju“, na koju se predlagač smjene poziva. Ta odluka je pravno nevažeća od novembra 2019. godine!  Tada je Vlada Federacije usvojila trenutno važeću „Odluku o statusnim pitanjima i organizaciji Operatora za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju“.

alt 

Da pojednostavimo, ako bi draft odluke ostao u ovakvom tekstu, smjena Misirače bi bila nezakonita, bio bi ili vraćen na funkciju do isteka mandata krajem ove godine ili bi naplatio veliko obeštećenje zbog nezakonite smjene!

Pitanje je samo da li je u tekstu odluke o smjeni u pitanju smišljeno pozivanje na nepostojeći zakonski akt, odnosno „propust“ ili je pak na djelu neznanje nadležnih. Znajući koliki je bio otpor u prethodnom vremenu za Misiračinu smjenu, prije svega od SBB-a, opcija o njegovoj daljnjoj zaštiti na ovoj poziciji je realna.

Jedini “grijeh” iz ugla SDA-HDZ-SBB bratstva koji bi ih mogao nagnati da zaista smijene Misiraču jeste što je račun Operatora neobjašnjivo “prazan”. Tek je ove sedmice plaćeno preostalo dugovanje proizvođačima električne energije. Slijedi isplata za maj, ukupno oko dva miliona maraka, a dobro obaviješteni izvori Žurnala navode da će teško biti moguće isplatiti makar polovinu duga prema proizvođačima. Kako su mnogi od njih izuzetno bliski sa rukodstvi,ma prije svega SDA, njihova ljutnja što im Operator ne plaća, može biti presudan faktor za konačnu smjenu Misirače. Poznato je da SDA može oprostiti kriminal, ali ne na uštrb novčanika “svojih” ljudi.  

Podsjetimo, zahtjev za Misiračinu smjenu Upravni odbor je dostavio resornom ministru industrije, energetike i rudarstva Nerminu Džindiću još u avgustu prošle godine. Iako je odbor, imenovan krajem 2018. godine, u početku podržavao Misiraču, ubrzo su uvidjeli da na taj način postaju saučesnici u nezakonitostima. No, ni Džindić ni premijer Fadil Novalić se na to nisu obazirali. Misiraču su štitili na sve moguće načine.

Žurnal je u svojim tekstovima gotovo godinu i pol dana ukazivao na neracionalno i samovoljno Misiračino rukovođenje Operatorom koji godišnje raspolaže sa dvadeset miliona maraka na osnovu prikupljanja naknada za obnovljive izvore energije.

Misirača od početka mandata ne dostavlja izvještaje o radu, kasni sa pripremom plana rada što uzrokuje gubitke u naplati, ne objavljuje plan javnih nabavki, negira nadležnost upravnog odbora, derogira uposlenike koji su bili prije njega u Operatoru, nezakonito zapošljava, nenamjenski troši sredstva za  reprezentaciju,  ne podnosi tužbe prema dužnicima,.

Tako je „oprostio“ dug od 5,5 miliona Aluminijive firme-kćerke AL Trade” propustivši da unatoč upozorenjima na vrijeme aktivira mjenicu, koja će kasnije biti praktično nenaplativa.

SDA-HDZ dio federalne vlade je gotovo cijeli mandat tolerisao postupke SBB direktora. Nije bilo reakcije čak ni kada je Misirača u dva navrata onemogućio federalne revizore da obave kontrolu poslovanja, što je nezabilježeno čak i u ovakvoj Bosni i Hercegovini!

Sve ono što je Žurnal pisao, ozvaničio je polovinom 2019. godine izvještaj Finansijske policije Federacije. Navodi inspektora o bahatom odnosu direktora Misirače tokom njihove kontrole, citiramo “neobjašnjive potrebe za kontinuiranim konfliktom i nepotrebnim produkovanjem tenzija i nepovjerenja medu usposlenicima te neumjesnih i na momente neprimjerenih, neukusnih i agresivnih komentara u vezi sa zahtijevima ovlaštenih službenih lica“, dovoljno kazuju.

Njihov Izvještaj na 150 stranica je dovoljan razlog ne samo za smjenu, nego i dodatnu istragu o uzrocima gubitka zbog nenaplaćene naknade za obnovljive izvore energije, nezakonitih javnih nabavki, neopravdanih troškova za razne namjene, od troškova goriva do kupovine mobitela, korištenja pečata, sve do zapošljavanja, gdje je direktor Misirača postavio svjetski rekord zaposlivši 400% iznad broja predviđenog sisteatizacijom. Umjesto 10, Operator je plaćao nekada i 46 zaposlenih, po troje na istom radnom mjestu! Naplaćuju se putem blagajne računi za goriva, troškovi po restoranima - sve bez obrazloženja, kupuju se mobiteli, te razne druge stavke, od vina do čarapa!? I nakon svega, Misirača je još uvijek direktor..

(zurnal.info)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...