"GRUBO MIJEŠANJE U UNUTRAŠNJE STVARI": Pročitajte šta piše u Deklaraciji Skupštine RS-a koju je osudila Crna Gora

"Deklaracija sadrži neutemeljene i netačne tvrdnje koje, po već dobro poznatom scenariju iz prethodnog perioda, a pod izgovorom ugroženosti položaja SPC u Crnoj Gori, njenog sveštenstva, kao i srpskog naroda u Crnoj Gori, imaju za cilj izazivanje podjela i političke nestabilnosti u Crnoj Gori“, navode u ministarstvu vajskih posloa Crne Gore.

  • Mini market

  • 26. Jun. 2020  27. Jun. 2020

  • 2

Iz crnogorskog ministarstva su kazali da taj akt predstavlja grubo miješanje u unutrašnje stvari Crne Gore i naveli da će, zbog usvajanja Deklaracije, ambasador Bosne i Hercegovine u Podgorici biti pozvan na razgovor u ministarstvo.

"Deklaracija sadrži neutemeljene i netačne tvrdnje koje, po već dobro poznatom scenariju iz prethodnog perioda, a pod izgovorom ugroženosti položaja SPC u Crnoj Gori, njenog sveštenstva, kao i srpskog naroda u Crnoj Gori, imaju za cilj izazivanje podjela i političke nestabilnosti u Crnoj Gori“, navode u ministarstvu.

Upozorava se i da je retorika korišćena tokom zasjedanja u Narodnoj skupštini Republike Srpske obilovala nacionalističkim i anticrnogorskim stavovima kao i grubim uvredama na račun najviših crnogorskih zvaničnika.

"Kao što smo više puta do sada ponovili, Zakon o slobodi vjerospovjesti je dugo, temeljno i promišljeno pripreman. Usaglašen je sa najvišim međunarodnim standardima, počev od relevantnih Konvencija Ujedinjenih nacija, preko Evropske konvencije o ljudskim pravima s pratećim protokolima Evropskog suda za ljudska prava, do smjernica i mišljenja Venecijanske komisije. On ni na koji način ne uskraćuje vjerske slobode u Crnoj Gori, niti pravo korišćenja crkava i manastira od SPC i njenih vjernika, koji su ih i do sada slobodno koristili. Sve ostale tvrdnje predstavljaju grubu manipulaciju“, kazali su iz ministarstva.

Podsjećamo, poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) usvojili su na posljendjoj sjendici "Deklaraciju o zaštiti prava Srpske pravoslavne crkve (SPC) na slobodno ispovijedanje vjere i prava na njenu imovinu u Crnoj Gori".

Taj dokument, po hitnom postupku, predložili su poslanici vladajuće većine u entitetskom parlamentu.

U Deklaraciji se pozivaju vlasti u Crnoj Gori da poštuju odredbe Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, te, kako se navodi, prestanu s pokušajima "nasilnog otimanja crkava, manastira i imovine SPC u Crnoj Gori...", kao i da dijalogom sa SPC-om traže, u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore, rješenje ovog problema.

Konstatuje se da je usvajanje "spornog Zakona o slobodi vjeroispovjesti ili uvjerenja i pravnom statusu vjerskih zajednica, SPC u Crnoj Gori dovelo u neravnopravan položaj u odnosu na ostale vjerske zajednice", te da državljani Crne Gore i pripadnici crnogorske nacionalne manjine u Bosni i Hercegovini uživaju sva ustavom zagarantovana prava i zaštitu, bez ijednog primjera diskriminacije na nacionalnoj osnovi.

- Narodna skupština RS izražava zabrinutost zbog hapšenja, progona i premlaćivanja episkopa i sveštenika Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori i oštro osuđuje hapšenje, lišavanje slobode i krivični proces koji je pokrenut protiv episkopa budimljansko-nikšićkog i nekoliko sveštenika Srpske pravoslavne crkve - navodi se, između ostalog, u ovoj deklaraciji.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...