VANDALIZAM MASKIRAN U ANTIRASIZAM: Oskrnavljena jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija u Danskoj (FOTO)

Kopenhaška Mala sirena, najpoznatija danska turistička atrakcija, našla se na meti vandalskog napada, saopćila je danska policija u petak.

  • Društvo

  • 03. Jul. 2020  

  • 1

"Mala sirena je pretrpjela vandalski napad jutros prije 9,00 sati. Nepoznata osoba ispisala je na njezinu postolju riječi "rasistička riba" na engleskom jeziku. Vodimo istragu", navodi kopenhaška policija u saopćenju.

alt

alt

Ane Grum-Schwensen, stručnjakinja za opus Hansa Christiana Andersena koji je autor priče o Maloj sireni, rekla je odgovarajući na upit javne televizije TV2, da ta bajka za djecu ne sadrži ništa što bi upućivalo na rasizam.

Na protivrasističkim protestima organiziranim širom svijeta nakon smrti Afroamerikanca Georgea Floyda počeli su se uništavati spomenici i kipovi povezani s kolonijalnom prošlošću nekih zemalja.

Posljednjih sedmica u Danskoj su na meti vandala bili spomenici danskog misionara na Grenlandu Hansa EgedeaMahatme Gandhija i danskog kralja Kristijana IV.

I Mala sirena je bila vandalizirana više puta. Dvaput joj je ukradena glava (1964. i 1998.) i jednom odrezana ruka (1984.).

U januaru je na stijeni na kojoj je postavljen kip Male sirene bojom ispisana poruka "Sloboda za Hong Kong", koja smjera na demonstracije što su izbile 2019. protiv centralne vlasti u Pekingu.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...