"SVIJET SE TRENUTNO IZNOVA ORGANIZUJE": Alarmirajući govor Angele Merkel o odnosu SAD-a prema EU

Njemačka kancelarka Angela Merkel istaknula je danas u Munchenu da je neophodno jedinstvo Evrope sada kada se svijet potpuno iznova organizuje.

  • Svijet

  • 14. Jul. 2020  14. Jul. 2020

  • 0

Merkel, koja je kao prva njemačka kancelarka prisustvovala sjednici Vlade pokrajine Bavarske, istaknula je na konferenciji za štampu da Evropa znači "bezbjednost" za Njemačku.

Naglasila je da je veoma bitno sve što se trenutno, tokom predsjedavanja Njemačke EU, dešava u Briselu.

"Svijet se trenutno iznova organizuje. To da SAD štite EU, nije više nešto što se podrazumijeva. Zbog toga je jedinstvo u Europi bitnije nego ikada", poručila je Merkel.

Inače, uoči današnjeg boravka Merkel u Bavarskoj, mediji su špekulisali da bi to mogao biti znak da podržava moguću kandidaturu premijera Bavarske Markusa Sedera za budućeg njemačkog kancelara.

Seder je šef bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU), sestrinske konzervativne Hrišćansko-domokratske unije (CDU) Angele Merkel.

Merkel je, upitana da li podržava Sedera za budućeg kancelara, podsjetila da je ranije najavila da se neće kandidovati za šefa Vlade na idućim izborima i da želi da se drži po strani po pitanju toga ko će biti njen nasljednik.

"Zbog toga ne želim da komentarišem to pitanje", rekla je ona.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...