REKONSTRUISANA UŽASNA SMRT MLADOG NIJEMCA: Skiper nije znao da je mladić skočio; Zahvatio ga je propeler i ukliještio...

Theimuras Aljosha Tschaidse, mladi Nijemac gruzijskog porijekla koji je 2. maja napunio 26 godina, skočio je u nedjelju oko podne s krmene platforme jedrilice "Cappella" baš u trenutku kad je njezin voditelj, također Nijemac, plovilom krenuo unatrag. Zahvatio ga je propeler i njegovo je tijelo ostalo ukliješteno između propelera i dna jedrilice. Svi ostali, sedmero odraslih, bili su u tom trenutku na pramčanoj platformi i uživali u suncu dok je Theimuras Aljosha umirao zaglavljen između propelera.

  • Regija

  • 04. Avg. 2020  04. Avg. 2020

  • 0

S broda je bio spušten gumeni čamac, a Theimuras Aljosha već je jednom skočio s iste platforme, otplivao do jedrilice pa se vratio i ponovo popeo na platformu i skočio u more, ali baš u trenutku kad je 34-godišnji voditelj jedrilice, njemački državljanin D. R. krenuo unatrag. Kako su hrvatski mediji neslužbeno doznali, niko od osoba koje su bile na jedrilici, nije vidio trenutak kad je Theimuras skočio u more.

Bilješke

alt

Inspektori Lučke policijske stanice Policijske uprave splitsko-dalmatinske obavljali su u ponedjeljak informativne razgovore sa svima koji su bili na jedrilici kako bi se ustanovile okolnosti mladićeve jezive pogibije. Bilješke o obavljenim razgovorima proslijedit će Županijskom državnom odvjetništvu kako bi se odlučilo ima li mjesta za odgovornost ili se, naprosto, radi o nesretnom slučaju. U Split je u ponedjeljak doputovala iz Münchena i mladićeva majka, a tužilaštvo je naložilo obdukciju tijela stradalog Nijemca.

Kako je još u nedjelju izvijestilo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, 26-godišnjak je iz neutvrđenog razloga s jedrilice pao u more, nakon čega je jedrilica prešla preko njega, a stradali je ostao zarobljen ispod krmenoga dijela, gdje je, navodno, zadobio smrtonosne povrede od pogonske elise.

Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) dobili su u nedjelju u 11.45 sati dojavu članova posade jedrilice "Capella" o smrtnom stradanju jednog člana posade te jedrilice tokom plovidbe kraj otoka Šolte. O događaju su odmah obaviješteni službenici Lučke kapetanije Split i Lučke ispostave Milna, odakle su s ljekarskom pratnjom isplovili prema poziciji nesreće.

Iz MRCC-a Rijeka o događaju su obavijestili i Stranicu pomorske i aerodromske policije Split. Ekipa za uviđaje i Rene Laura, zamjenica županijskog državnog tužioca, zajedno s roniocima Specijalne policije, isplovili su prema mjestu nesreće, a uviđaj je trajao do navečer. Službenici Lučke kapetanije Split i Lučke ispostave Milna, došavši na poziciju teške pomorske nesreće, na oko pola nautičke milje s južne strane otoka Šolte, zatekli su jedrilicu sa preostalim, nepovrijeđenim članovima posade, ukupno njih sedam, uključujući voditelja, dok je tijelo stradaloga člana posade ostalo zarobljeno ispod nivoa mora.

Uz spasilačku brodicu Lučke ispostave Milna, prema poziciji nesreće isplovio je i glavni spasilački brod "Pojišan" kako bi pružili podršku u osiguravanju mjesta nesreće i uviđaja, koji je potrajao nekoliko sati. Nadljudskim naporima ronioci su uspjeli osloboditi tijelo stradalog Nijemca.

Čarter-kompanija

Inače, jedrilica koja je plovila pod imenom "Cappella" je model Jeanneau Sun Odyssey 440, dugačka 13,39 metara i široka 4,29 metara, ima četiri kabine. Cijena njenog najma od 25. jula do 15. augusta je oko 4.380 eura. Ovu je jedrilicu društvo iz Münchena unajmilo od zagrebačke firme "Navigare Yachting".

Ovo je u samo dvije sedmice druga nesreća na moru u kojoj su stradali strani državljani. U subotu, 18. jula, u moru kod Kornata od teških povreda prilikom udara u gliser koji je vukao jastuk na napuhavanje, preminuo je 14-godišnji dječak iz Nizozemske. Ustanovilo se da je voditelj glisera manevrima doveo do toga da je jastuk udario u bok glisera i dječak je udario glavom i, uprkos naporima ljekara, preminuo u šibenskoj bolnici, a voditelj glisera je pritvoren.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...