DVIJE NOVE NAUČNE ANALIZE UTVRDILE: Mala djeca mogu biti glavni pokretači pandemije

Dvije nove studije iz različitih dijelova svijeta došle su do istog zaključka: mala djeca ne samo da efikasno prenose SARS-CoV-2, već mogu biti i glavni pokretači pandemije.

  • Društvo

  • 04. Avg. 2020  04. Avg. 2020

  • 0

Prva, koja je u ponedjeljak objavljena u žurnalu JAMA, izvještava o nalazima Pedijatrijske bolnice u Chicagu, Ilinois. Druga, rukopis koji čeka na stručni pregled, govori o planinskoj provinciji Trento u Italiji.

Čikaško istraživanje ispituje koncentraciju SARS-CoV-2 u nazofarinksu, odnosno gornjem dijelu ždrijela. Prema rezultatima, djeca koja do pet godina koja razviju blage do umjerene simptome Covida-19, imaju 10 do 100 puta više SARS-CoV-2 u nazofarinksu, kao i starija djeca i odrasli.

Kad god ta mala djeca kašlju, kišu ili govore, iz nazofarinksa izbacuju kapljice pune virusa. Studija, također, pokazuje da djeca u dobi od 5 do 17 godina, također s blagim do umjerenim simptomima Covida-19, imaju istu količinu virusa u nazofarinksu kao i odrasli, stari 18 i više godina.

Autori zaključuju da je vjerovatno da će mala djeca, iako nisu sklona težim oblicima infekcije Covid-19, i dalje biti pokretač širenja zaraza - baš kao što to čine i s nekoliko drugih respiratornih bolesti.

Druga studija izvještava o rezultatima opsežnog istraživanja u Trentu, autonomnoj regiji u sjevernoj Italiji. Uprkos potpunom karantinu koji je počelo u martu zatvaranjem škola, univerziteta i svih poduzeća, osim trgovina prehrambenim proizvodima, apoteka i sl., broj slučajeva se eksponencijalno povećavao. Istraživači su otkrili da su razlog bila djeca - virus prenose mnogo efikasnije i na drugu djecu i odrasle nego sami odrasli. Njihov rizik da će proširiti zarazu iznosio je 22,4 posto - više nego dvostruko više od odraslih u dobi od 30 do 49 godina, čija je stopa zaraznosti bila oko 11 posto.

"Djeca su najčešće zarazila članove domaćinstva“, navodi se.

Studija u Trentu također je otkrila da su njeni najmlađi sudionici bili najefikasniji prenosioci bolesti, navodeći respiratorni sincicijski virus kao primjer druge zarazne bolesti za koju je to slučaj. Što je mlađe dijete, primijetili su, veća je koncentracija SARS-CoV-2 u njihovim nosnim prolazima - zapažanje u skladu s čikaškim istraživanjem.

Obje studije imaju ozbiljne posljedice za zemlje koje razmišljaju o tome hoće li ponovno otvoriti škole zbog dugotrajnih i izbijanja van kontrole, uključujući Sjedinjene Države. Čak i ako se od djece traži da drže distancu, suzdržavaju se od dijeljenja igračaka i nose maske u svakom trenutku, ne možemo realno očekivati da ta pravila slijede bez greške

Ako su djeca u dobi od 5 do 17 godina jednako ili možda čak i zaraznija od odraslih, otvaranje škola u područjima gdje dnevna stopa zaraze ostaje visoka, izuzetno je rizično, navode naučnici. Mjere koje implementiramo kako bismo obuzdali širenje Covida-19 u našim školama i našim zajednicama, moraju uzeti u obzir cjelokupno stanovništvo - uključujući djecu staru 18 godina i mlađu, piše Forbes.

(SB/Radiosarajevo.ba)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...