"SVIJET SE SUOČAVA S GENERACIJSKOM KATASTROFOM": Guterres upozorio na JOŠ JEDNU RAZORNU POSLJEDICU PANDEMIJE

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres rekao je da je pandemija koronavirusa dovela do najvećeg poremećaja obrazovanja u historiji sa zatvorenim školama u više od 160 zemalja sredinom jula, što pogađa više od milijardu učenika.

  • Svijet

  • 04. Avg. 2020  04. Avg. 2020

  • 0

Osim toga, Guterres je rekao danas da je najmanje 40 miliona djece širom svijeta propustilo "svoju kritičnu predškolsku godinu".

Kao posljedica toga, on je upozorio da se svijet suočava s "generacijskom katastrofom, koja bi mogla da dovede do gubljenja nezamislivog ljudskog potencijala, da podrije decenije napretka i pojača uvriježene nejednakosti".

"Nalazimo se u odlučujućem trenutku za djecu i mlade ovog svijeta", rekao je Guterres u videoporuci pri lansiranju UN-ove kampanje "Spasimo našu budućnost".

On je kazao da će odluke koje vlade i partneri sada donose, imati trajni utjecaj na stotine miliona mladih ljudi i na razvojne izglede zemalja decenijama koje dolaze.

Guterres je rekao da vraćanje učenika nazad u učionice treba da bude "glavni prioritet".

"Kada se lokalni prijenos Covida-19 stavi pod kontrolu, vraćanje učenika nazad u škole i obrazovne institucije što je bezbjednije moguće mora biti glavni proritet", rekao je šef UN-a i dodao da su konsultacije s roditeljima, starateljima, nastavnicima i mladima od osnovnog značaja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...