SARAJEVSKA ELITA DOBIT ĆE NOVE KOMŠIJE: Na Poljinama će se graditi luksuzno naselje koje...

Na sarajevskim Poljinama uskoro bi moglo biti izgrađeno novo naselje.

  • Ekonomija

  • 05. Avg. 2020  05. Avg. 2020

  • 0

Općinsko vijeće Centar Sarajevo na 53. redovnoj sjednici, održanoj16. jula 2020. godine, donijelo je odluku o pristupanju izradi regulacionog plana Stambeno naselje “Green Building Resort“, piše BiznisInfo.

U dokumentu se ne navodi broj niti veličina objekata. No, može se pretpostaviti da će se graditi niz luksuznih vila, jer je ovo naselje prepoznatljivo upravo po takvim objektima.

Lokacija se nalazi u neposrednoj blizini luksuznih kuća sarajevske elite, ali i naselja Poljine Hills, koje gradi komapnija “Al Shiddi Group”.

Cilj izrade detaljnog planskog dokumenta je da se područje smješteno u sjevernom padinskom dijelu općine Centar, na lokalitetu Poljine, “urbanizira na kvalitetan način” te da se predloži optimalna organizacija prostora s kompleksom objekata za stanovanje i da se opremi kvalitetnom saobraćajnom i komunalnom infrastrukturom.

Kako se navodi, na ovoj lokaciji će se planirati gradnja kompleksa kao jedne kompaktne stambene cjeline, gdje “urbanističko-arhitektonsko-estetsko-oblikovni sklop elemenata objekata treba da odgovara podneblju i ambijentu u kojem se gradi”, a treba naročito obratiti pažnju na kompoziciju ukupne ulične fasade.

Područje planiranja je potrebno opremiti neophodnom saobraćajnom mrežom i uređajima komunalne infrastrukture.

U granicama parcela objekata stambenog karaktera, zelene površine treba da čine najmanje 30 posto od ukupne površine parcele te strukturom i odnosom biološke i građevinske komponente da zadovolje potrebe korisnika.

Izrada i usvajanje plana trebali bi biti okončani do maja naredne godine.

Zemljište je u vlasništvu kompanije “Green Building" d.o.o. Sarajevo, a kao njen vlasnik u sudskim registrima navodi se Muhidin Šehović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...