NAČELNIK AJNADŽIĆ ODGOVORIO UMJETNIKU LUTZU: Instalacija je privremeno uklonjena iz Hastahane

Nakon što je iz parka Hastahana uklonjena instalacija "Zvjezdani put", autor Helmut Lutz reagovao je porukom na ovu odluku nadležnih, a načelnik općine Centar Nedžad Ajnadžić odlučio mu je odgovoriti otvorenim pismom.

  • Mini market

  • 07. Avg. 2020  07. Avg. 2020

  • 0

Načelnik Ajnadžić pismo je započeo kazavši kako se umjetniku obraća povodom uklanjanja "Zvjezdanog puta" iz parka Hastahana.

"Važećim Regulacionim planom za ovaj lokalitet predviđena je izgradnja višeetažne podzemne garaže, umjetničkog paviljona, prostorija mjesne zajednice i drugih društvenih sadržaja te izgradnja novog parka. S obzirom na to da predstoje poslovi istraživanja tla s većim brojem bušotina na ovom cijelom prostoru, uključujući i onaj na kojem je smještena Vaša instalacija, te drugi poslovi na pripremi zemljišta za buduću izgradnju, neophodno je uz stručni nadzor privremeno izmjestiti ovo Vaše djelo sa sadašnjeg lokaliteta te ga prezentirati na drugoj gradskoj lokaciji koja će biti dostupna velikom broju građana, odnosno posjetilaca", naveo je Ajnadžić.

Dodao je kako je namjera Općine Centar da, nakon završetka gradnje podzemnih etaža, izgradi još veću zelenu površinu od sadašnje, kao i da se umjetnikovo djelo vrati na isto mjesto, piše Klix.

"U tom smislu, želim Vam još jednom zahvaliti što ste, nakon prezentacije u Rimu, Atini, Jerusalemu i Istanbulu kao izložbenom gradu odakle je skulptura 2005. prenesena u Sarajevo, glavnom gradu Bosne i Hercegovine darovali izuzetno vrijednu instalaciju, posebno što Vas je na to inspirisala višestoljetna multikulturalnost Sarajeva, koja je potvrđena i u vremenu agresije na Bosnu i Hercegovinu i četverogodišnje opsade našeg glavnog grada", nastavio je.

Ajnadžić je, pored toga, zamolio Lutza da predloži osobu koja bi u njegovo ime pratila proces demontaže, izmještanja i montaže na novu lokaciju, kao i njene trajne zaštite i povratka na sadašnje mjesto nakon izgradnje navedenih sadržaja u parku.

"Nadam se da u cijelosti razumijete da je, radi realizacije projekta javnih sadržaja ispod sadašnjeg parka, zbog građevinskih radova, bilo neophodno privremeno izmjestiti i Vašu instalaciju. Pozivam Vas da nakon realizacije projekta izgradnje ovog lokaliteta budete gost Općine Centar i da svojim prisustvom svjedočite povratku Vašeg velikog djela 'Zvjezdanog puta' na isto mjesto u centralnom dijelu Sarajeva", zaključio je Ajnadžić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...