ŠTA SE DOGAĐA U SRBIJI: U Zemunu oskrnavljena spomen-ploča posvećena atentatoru na Antu Pavelića, policija na nogama…

Spomen-ploču Blagoju Jovoviću, atentatoru na ustaškog zločinca Antu Pavelića, koja je nedavno postavljena u Zemunu, vandali su obojili crvenim sprejem, pišu “Večernje novosti”.

  • Regija

  • 09. Avg. 2020  09. Avg. 2020

  • 0

List navodi da je preko ploče nacrtana crvena petokraka, ali je spomen-obilježje ubrzo vraćeno u prvobitno stanje.

Policija traga za vandalima i očekuje se da snimci sa sigurnosnih kamera u okolini otkriju počinitelje.

Da je tabla išarana, primijetila je vlasnica kuće na kojoj je postavljena i koja je potom obavijestila policiju.

“Ne mogu da verujem da je neko to mogao da uradi. Meni je bilo drago što je tabla na mojoj kući. Kao što brinem o kući, brinuću i o njoj”, rekla je listu vlasnica kuće Milica Dimitrijević /86/.

Odluka da Zagorska ulica u Zemunu bude preimenovana u Ulicu Blagoju Jovoviću, nakon burne rasprave, usvojili su odbornici Skupštine grada Beograda na sjednici 30. jula.

Tabla sa nazivom ulice, kao i spomen-obilježje, na kojem su podaci o atentatu iz 1957. godine kada je u Argentini Jovović pucao na Pavelića postavljeni su 5. augusta.

Blagoje Jovović je tajnu o događaju krio sve do 1998. godine, kada ga je tokom posjete Danilovgradu i Manastiru Ostrog mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije posavjetovao da o tome javno progovori.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...