VELIKI USPJEH DOMAĆE EKONOMIJE: Pivo iz Bosne i Hercegovine uskoro na američkom i švicarskom tržištu…

U ovom periodu pandemije, kao i svi, imali su problema. No, traže modalitete kako da prebrode ovu krizu.

  • Ekonomija

  • 11. Avg. 2020  11. Avg. 2020

  • 0

Pivara Tuzla u ovoj godini planira nove investicije u iznosu od tri miliona KM, kazao je za portal Tuzlanski.ba direktor ove kompanije Fahrudin Salihović.

– U ovih sedam godina uložili smo više od 30 miliona maraka vlastitih sredstava, dakle bez kreditnih zaduženja, u razvoj proizvodnih procesa i  kapaciteta. Da budemo jasni, ovi procesi i dalje traju, pa čak i u ovoj godini, kada planiramo dodatne investicije od oko tri miliona KM – pojasnio je Salihović.

Osim toga, u ovoj godini prvi put izvoze tuzlanski pilsner na američko tržište i u Švicarsku, a nastavljaju i s već tradicionalnim izvozom sokova u Tursku.

– Nenametljivim pristupom, kvalitetnom komunikacijom mi dolazimo do kupaca. I to je zahtjevan proces, ali naši ljudi vani i dalje vole i uvažavaju svoje, a cijene i kvalitet. Vrijeme je da i mi u Bosni i Hercegovini još više počnemo tako razmišljati – istaknuo je Salihović.

Veliki problem bh. kompanija je prekomjeran uvoz.

– U uređenim državama uvoz piva je određen na 7 do 8 posto. Kod nas je taj uvoz 70 posto. Evidentan je prekomjeran uvoz piva i mi zajedno sa ostale tri domaće pivare konstatno, već godinama, ukazujemo na ovaj problem – istaknuo je direktor Pivare Tuzla.   

U ovom periodu pandemije, kao i svi, imali su problema. No, traže modalitete kako da prebrode ovu krizu.

– Za sada smo donekle na dobrom putu. Ono što je nama bilo najvažnije je da zadržimo sve radnike. U tome smo i uspjeli, pa čak i u našem ugostiteljom objektu Taverna. Dakle, niko u Pivari Tuzla nije dobio otkaz. Uspjeli smo u tome kroz, kao i do sada, zajedničko ulaganje, ali i strategijom i dobrim planiranjem, koje smo i ranije uspostavili. Malo smo ovaj period koristili za prilagodbe i, bez obzira na sve, idemo dalje, uz želju da svi prepoznaju pozitivnu priču, jer samo zajedno, okrenuti sebi, domaćim kompanijama, domaćim proizvodima, možemo ovo prebroditi – zaključio je Salihović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...