JE LI SVE BILO LAŽ I PREVARA: U Hrvatsku ušlo 553.000 stranaca, a prijavljenih gostiju samo 275.480, GDJE SU SE IZGUBILI TURISTI!?

Prema podacima Hrvatske turističke zajednice, tokom vikenda od 7. do 9. augusta, dakle protekli petak, subotu i nedjelju, u srcu feragosta, Hrvatska je službeno u eVisitoru zabilježila 323 hiljade dolazaka domaćih i stranih gostiju, koji su, nakon dolaska u destinaciju, počeli svoj odmor u nekom od komercijalnih ili, pak, nekomercijalnih oblika smještaja.

  • Ekonomija

  • 11. Avg. 2020  11. Avg. 2020

  • 0

Istodobno, na stranicama Ministarstva unutrašnjih poslova moguće je pratiti statistiku o ulasku domaćih i stranih putnika u Hrvatsku te osobnih vozila preko graničnih prijelaza, a kada se ti podaci usporede s onima koji se vode u nacionalnom turističkom registru, najednom nedostaje gotovo 400 hiljada osoba.

Kako je vidljivo iz MUP-ove statistike, tokom vikenda 7., 8. i 9. augusta, u Hrvatsku je preko graničnih prijelaza ušlo ukupno 720.000 putnika, od čega je najveći dio njih došao cestovnim putem, dok se ostatak ulazaka u Hrvatsku odnosi na putnike koji su ovdje pristigli vozom, morskim ili riječnim putem te avionom.

U odnosu na statistiku krovne hrvatske turističke marketinške agencije, razlika između službenog broja domaćih i stranih turista te osoba koje su doista tokom vikenda ušle u u Hrvatsku iznosi 400.000 osoba pa se postavlja pitanje je li zaista moguće da više od polovice putnika koji su prošlog vikenda ušli u Hrvatsku, nisu bili turisti - ili ih je službena statistika spretno uspjela “zaboraviti”, piše "Jutarnji list".

Prema podacima HTZ-a, od ukupno 323.000 dolazaka, na strance je otpalo njih 275.480, dok MUP-ova statistika, pak, navodi kako je tokom vikenda u Hrvatsku ušlo 553.000 stranih putnika.

Dakle, u Hrvatsku ih je ušlo dvaput više od onoga što je prijavljeno u turističkom registru, ali nisu ostvarili niti jedno turističko noćenje niti je poznato gdje su i koliko dugo boravili.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...