PORTPAROL WHO-a TARIK JAŠAREVIĆ: Ruska vakcina nije na listi šest vakciona WHO-a koje su došle do treće faze kliničkih ispitivanja

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je prije nekoliko dana Rusiju da slijedi međunarodne smjernice u proizvodnji vakcina protiv Covida-19 nakon što je ta zemlja rekla da će u oktobru početi s vakcinacijom stanovništva protiv koronavirusa.

  • Svijet

  • 11. Avg. 2020  11. Avg. 2020

  • 0

"Ponekad pojedinačni istraživači tvrde da su nešto pronašli, što je, naravno, izvanredna novost", rekao je portparol WHO-a Christian Lindmeier novinarima.

"Ali, između pronalaska ili indicija da se posjeduje vakcina koja djeluje i vakcine koja je prošla sve faze je velika razlika", dodao je.

Danas se, pošto je Rusija i zvanično objavila da je registirala vakcinu, oglasio portparol WHO-a Tarik Jašarević, rekavši da WHO i zdravstvene vlasti Rusije razgovaraju o mogućoj pretkvalifikaciji odobrene ruske vakcine protiv Covida-19 za ovu organizaciju.

"U bliskom smo kontaktu sa zdravstvenim vlastima Rusije i u toku je diskusija o mogućoj pretkvalifikaciji vakcine za WHO. Pretkvalifikacija bilo koje vakcine obuhvata rigorozne provjere i proučavanje svih neophodnih podataka o bezbjednosti i efikasnosti", rekao je Jašarević na konferenciji za novinare u Genevi. 

Podsjetimo, ruska vakcina nije na listi WHO-a od šest vakcina koje su došle do treće faze kliničkih ispitivanja.

Ruske zdravstvene institucije objavile su u subotu da se pripremaju da počnu masovnu vakcinaciju protiv koronavirusa u oktobru.

Novinska agencija France Presse na svom je Twitter profilu objavila je danas vijest da je ruski predsjednik Vladimir Putin ustvrdio da je ta zemlja registrirala prvu vakcinu protiv koronavirusa.

"Ovog je jutra registrirana je prva vakciona protiv koronavirusa u svijetu", rekao je Putin na konferenciji za medije.

 "Znam da je dosta efikasna, daje stabilan imunitet. Prvi smo je registrirali. Nadam se da će naei strane kolege nastaviti s radom te da će se na međunarodnom tržištu pojaviti više upotrebljivih proizvoda."

Ruski je predsjednik rekao da je jedna od njegovih kćeri primila vakcinu. Dodao je da je nakon primanja injekcije dobila nešto višu temperaturu, ali da se sada osjeća bolje.

Evening Standard piše da je Ministarstvo zdravstva Rusije odobrenje za vakcinu dalo je nakon manje od dva mjeseca testiranja na ljudima koje je proveo Institut Gamaleja.

Ruskizvaničnici su za CNN rekli da će treća faza testiranja početi nakon registracije vakcione.

Rusija nije objavila naučne podatke o testiranju vakcine.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...