MISTERIOZNA SMRT POTRESLA SVIJET: Smatrali su ga najvećim državnikom u historiji čovječanstva, ali blistavu karijeru prekinuo je kobni let avionom…

"Slobodna Bosna" donosi novu zanimljivu priču iz historije.

  • Jeste li znali

  • 14. Avg. 2020  14. Avg. 2020

  • 0

Glavni junak naše današnje priče je nekadašnji glavni sekretar Ujedinjenih naroda Dag Hammarskjöld.

On je, naime, dana 18. septembra 1961. godine poginuo pod misterioznim okolnostima.

Kobnog dana, Hammarskjöld je odletio u Afriku na mirovnu misiju u vezi s nemirima u Katangi, odmetnutoj pokrajini države Kongo. U prvim minutama 18. septembra njegov avion trebao je sletjeti na aerodrom u Ndoli, gdje ga je čekao vođa Katange Moise Tshombe radi pregovora. No, avion se srušio u šumu petnaestak kilometara od sletišta.

Poginulo je svih 14 putnika u avionu. Zanimljivo je i kako su putnici pronađeni na sjedalima u ugljenisanom stanju zbog požara koji je zahvatio avion, ali su dva čovjeka ispala iz aviona prije rušenja, među njima i Dag Hammarskjöld. Obdukcijom je utvrđeno kako je preminuo od posljedica višestrukih povreda, ali na njegovom tijelu nisu pronađeni tragovi vatre.

U ruci mu je pronađen busen iščupane trave, što je dokaz da je preživio pad. Pregledom olupine aviona nisu pronađene nikakve smjernice koje bi objasnile nesreću. No, pojavile su se mnoge teorije o uzroku pogibije, od kojih većina ima veze s nekom teorijom zavjere.

Dag Hammarskjöld je jedina osoba kojoj je posmrtno dodijeljena Nobelova nagrada za mir i jedini glavni sekretar UN-a koji je poginuo za vrijeme mandata. Predsjednik SAD-a John F. Kennedy nazvao ga je najvećim državnikom 20. stoljeća.

Do danas je ostalo nepoznato šta je uzrokovalo pad njegovog aviona u Africi.

(SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...