DODIKOVI POSLUŠNICI SU OČAJNI: "Ramiz Salkić ponovo gurnuo prst u oko Republici Srpskoj…"

"Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić ponovo je gurnuo prst u oko Republici Srpskoj i preko Savjeta potpredsjednika RS-a iz reda bošnjačkog naroda poslao niz ružnih, huškačkih i nebuloznih poruka", piše "Glas Srpske".

  • Politika

  • 14. Avg. 2020  14. Avg. 2020

  • 1

Politikolog Vojislav Savić kaže da je uloga Savjeta potpredsjednika Republike Srpske u političkom životu marginalna, čak i ako se ne ulazi u meritum njegovog vrlo sumnjivog sastava i problematične svrhe s kojom je osnovan.

- Svi zaključci tog neformalnog tijela nisu ništa više nego gomila floskula koje se ponavljaju godinama i na koje se Salkić pretplatio skoro na dnevnoj bazi, a koje postanu intenzivnije kako se primiče kampanja - kaže Savić.

- Rat je odavno prošao, ali u glavama ljudi kao što je Salkić, izgleda, neće nikada. Nijedan od tih 11 zaključaka nije ni teorijski, ni logički, ni pravno održiv i njihova jedina uloga jeste propaganda i promocija ratnohuškačkih ideja - kaže Savić.

Takvo mišljenje dijeli i politikolog Ljubinko Jović, koji kaže da je Salkićeva retorika samo nastavak dugogodišnjeg diskursa koji on zastupa. On ističe da je zahtjev za izjednačavanje položaja predsjednika i potpredsjednika u Republici Srpskoj i FBiH u najmanju ruku neumjesan.

- Predsjednik i potpredsjednici Republike Srpske se biraju direktno, dok ih u FBiH bira parlament. Samim time što se ne biraju na isti način jasno je da nemaju ni politički ni pravno istu snagu. Što se tiče položaja Vijeća naroda RS-a, ta institucija je zadužena za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa i tu njegova funkcija prestaje. Vijeće naroda nije nikakav drugi dom Narodne skupštine kao što pokušavaju da nametnu - kaže Jović.

On ističe da je priča oko donošenja zakona o zabrani negiranja genocida obična farsa.

- Zabraniti nekome da slobodno iznosi svoje mišljenje u 21. vijeku je van svake pameti. Na kraju krajeva, takav zakon se ne bi mogao provesti, jer ne bi imao podršku u narodu - kaže Jović.

Ljubinko Jović kaže da na tvrdnje da je “ćirilica dio pisanog naslijeđa bosanskog jezika” ne treba trošiti riječi.

- Vratimo se samo malo nazad u istoriju pa ćemo vidjeti da bosanski jezik nije nikada postojao. Ćirilica je zaista istorijski dio nasljeđa BiH, ali kroz Povelju Kulina bana, a ne onako kako zamišlja Ramiz Salkić - kaže Jović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...