VUČIĆ PAKUJE KOFERE: Richard Grenell otkrio datum sastanka u Bijeloj kući na kojem će se riješiti sudbina Kosova...

Prvobitno su razgovori u Bijeloj kući bili zakazani za 27. juni, ali je kosovska strana otkazala dolazak.

  • Regija

  • 14. Avg. 2020  14. Avg. 2020

  • 0

- Veliko nam je zadovoljstvo da najavimo da će se lideri Kosova i Srbije sastati u Bijeloj kući 2. septembra - napisao je specijalni izaslanik Bijele kuće za dijalog Beograda i Prištine Richard Grenell na svom Twitter nalogu.

Prvobitno su razgovori u Bijeloj kući bili zakazani za 27. juni, ali je kosovska strana otkazala dolazak. Tri dana prije zakazanog sastanka, kosovski predsjednik Hashim Thaci otkazao je dolazak u Washington, jer je Specijalno tužilaštvo u Haagu podnijelo Specijalizovanim vijećima Kosova na ispitivanje optužnicu u deset tačaka protiv njega, Kadrija Veselija i drugih osoba koje se terete za niz zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje osoba, progon i mučenje. 

Poslije toga, dolazak je otkazao i premijer Kosova Avdullah Hoti navodeći kao razlog krizu na Kosovu, nastalu prijedlogom optužnice protiv Thacija. Grenell je tada naveo da "SAD razumiju Hotijevu odluku" i da planira novi termin sastanka.

Dijalog Beograda i Prištine obnovljen je u julu, poslije 20 mjeseci zastoja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...