VAŽNA OBAVIJEST: Testiranje drive-in metodom moguće na četiri lokacije u Kantonu Sarajevo, evo šta je sve potrebno…

U sklopu Covid-centra Saraj-Polje i Covid-ambulanti Ilidža i Semizovac, a odnedavno i Centar - Vrazova, građani Kantona Sarajevo koji imaju simptome koronavirusa, mogu testiranje obaviti i tzv. drive-in metodom - iz automobila uz zaštitne maske, rukavice i zdravstvenu legitimaciju, te minimalan kontakt sa medicinskim osobljem.

  • Društvo

  • 14. Avg. 2020  14. Avg. 2020

  • 0

Glasnogovornik Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo Arman Šarkić potvrdio je za Fenu da i u sklopu Covid-ambulante Centar - Vrazova, koja je otvorena prije petnaestak dana, građani koji žele, mogu obaviti testiranje i drive-in metodom.

"Važno je napomenuti da građani ne mogu samoinicijativno dolaziti na testiranje - prethodno moraju pozvati svoje porodične ljekare te uz konsultaciju s njima, ali i preporuku epidemiologa, dobiti tačan datum i termin testiranja. Za svako testiranje mora da postoji medicinska indikacija, ne može se doći s ulice, nenajavljen i bez simptoma", naglasio je Šarkić.

Istaknuo je da je uzimanjem brisa ovakvom metodom omogućeno da pacijent koji se nalazi u autu, ima što manje kontakta sa medicinskim osobljem, ali i ostalim pacijentima.

Prema njegovim riječima, dosadašnja iskustva koje ima Dom zdravlja, govore da se za sada ipak nešto manje drive-in koristi kao tehnika uzimanja briseva.

"Ljudi su ipak više naviknuti na standardnu metodu, a to je dolasci i čekanje u redu ispred Covid-ambulanti. U suštini, mnogo više se to svodi na kontakt s ljekarom i dolazak pred punkt gdje se radi testiranje, a ne da se radi testiranje iz auta", kazao je Šarkić.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo u vezi sa pandemijom koronavirusa (Covid-19), Dom zdravlja KS sve pacijente sa simptomima koronavirusa prima na četiri lokaliteta, u Covid-centru Saraj-Polje te Covid-ambulantama Ilidža, Centar - Vrazova i Semizovac - Vogošća.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...