KAKO SU SLOMILI KORONU: Ovo je jedino mjesto u Crnoj Gori u kojem nema zaraženih, od 17. marta nije zabilježen niti jedan slučaj…

Dosadašnjim rezultatima u borbi s koronom zadovoljni su i u lokalnoj upravi.

  • Regija

  • 14. Avg. 2020  14. Avg. 2020

  • 0

Šavnik je i dalje jedina "korona free" općina u Crnoj Gori, jer od 17. marta, kada su registrovani prvi slučajevi Covida-19 u toj zemlji, niko od oko 2.000 stanovnika nije zaražen koronavirusom.

Stanovnici Šavnika kažu da je to zato što su oni zdrav narod i zato što poštuju mjere.

– Naroda mnogo nema, ne družimo se mnogo. Tako da smo do sada prošli dobro. Inače, nikad nije zapamćeno da smo imali neku jaču epidemiju. Mi smo zdravi, zdravo se hranimo, zdravu prirodu imamo, rijeke, sve kod nas je lijepo. Nema od virusa straha, kod nas virusa nema sigurno – kažu mještani.

Povoljna epidemiološka situacija posebno raduje jedinog ljekara u Šavniku Sanju Bušaj, koja se nada da će tako i ostati do kraja borbe s novim virusom, pišu podgoričke "Vijesti".

Ona kaže da su Šavničani uglavnom zdravi, ali i da poštuju propisane mjere.

– Inače su otporni. Nemamo nešto mnogo uobičajenih respiratornih. Vjerovatno da je to, sama otpornost, način života, rada, a onda i sama disciplinovanost. Smanjili su broj kontakata, poštuju mjere distance, higijene ruku, manje se druže. Mislim da je sve to doprinijelo – rekla je Bušaj.

Pod mjerama samoizolacije trenutno je u Šavniku pet osoba koje su došle iz Srbije i sve su dobro, bez simptoma. Doktorica Bušaj kaže da i oni poštuju mjere i redovno je kontaktiraju.

Dosadašnjim rezultatima u borbi s koronom zadovoljni su i u lokalnoj upravi.

Šavnik, kao jedina opština bez zaraženih koronavirusom u Crnoj Gori, postao je inspiracija i za neobične napise na društvenim mrežama.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...