MINISTAR MANDIĆ UPIRE PRSTOM: "Problem sa putem pacijenta imamo samo u Sarajevu…"

Federalni ministar zdravlja Vjekoslav Mandić kazao je kako "samo u Sarajevu postoji problem famoznog puta pacijenta, kojeg nema u zakonu i ne mogu se dogovoriti šta je čija nadležnost dok u drugim kantonima nemaju taj problem". Još rade na modelima za način odvijanja nastave u septembru, a posljednju riječ o tome da li će nastava biti online dat će kantoni.

  • Društvo

  • 14. Avg. 2020  14. Avg. 2020

  • 0

Komentirajući kritike Damira Marjanovića na račun njegovog rada, kazao je kako "on ima pravo da iskaže mišljenje, ali da je, očito, počela predizborna kampanja".

"Opozicija ima pravo da kritikuje vlast, da traži smjenu i da misle da će znati puno bolje i efikasnije upravljati. Gospodin je politički anagažiran pa, kada dobije na izborima povjerenje građna, neka preuzme vlast. Mi za sada dobro upravljamo krizom, Ministarstvo i ja uredno obavljamo svoj posao", rekao je Mandić za N1.

Podsjetio je kako su "na početku dobijali sve pohvale od Svjetske zdravstvene organizacije, ali da je, nakon ukidanja stanja nesreće, narod shvatio da je virus otišao i počeo se ponašati komotno".

"Ponašamo se slobodno, družimo se, žalimo se što ne rade noćni klubovi i očekivano je da se virus proširi. Situacija je zabrinjavajuća, ali pod kontrolom", naglasio je.

Na pitanje zbog čega javnost dobija podatke o korona-testovima stare po nekoliko dana, kazao je kako je problem što u laboratorije stiže veći broj uzoraka, a da su ljudi koji rade na tome, preumorni, jer epidemija dugo traje. Ponovio je kako su dali inicijativu da se u procesu testiranja angažuju i privatne klinike i da su nabavljeni PCR uređaji za to.

"Nadam se da do španskog scenarija nećemo doći, ali moramo biti u pripravnosti. Za takav scenarij niko nema dovoljan broj specijalista. Kantonalni zavodi za javno zdravstvo trebaju planirati broj specijalista u svojim kantonima, oni šalju zahtjeve za specijalizacije", rekao je Mandić.

Govoreći o izolatoriju u Studentskom domu Bjelave, kazao je kako će u njemu biti samo pacijenti koji imaju pozitivan test na Covid-19, ali nemaju mogućnost da se izoliraju i borave u svojoj kući.

"Oni trebaju imati tu medicinsku njegu, ali imaju lakšu kliničku sliku ili su asimptomatski. Tražili smo povećanje kapaciteta u svim bolnicama za prihvat pacijenata, sve su bolnice trebale napraviti krizni plan, nas nisu obavijestili da jesu. Predviđali smo mjere ako dođemo u najgoru situaciju, sve zdravstvene ustanove se moraju ponašati po našoj naredbi", kazao je ministar.

Kada je riječ o početku školske godine, kazao je kako još rade na modelima organizovanja nastave te da razumiju roditelje koji se brinu za zdravlje svoje djece, ali i da su svjesni da djeca do 10 godina vrlo teško mogu pratiti online nastavu.

"Ako odgovorno pristupe rješavanju problema, može se organizovati nastava, misli da ima novca za to. Ako ima dobre volje i organizacije, moći će se organizovati, a ako počnemo kukati i tražiti krivce u drugima osim u sebi samima, onda ništa nećemo moći riješiti. Posljednja riječ je na kantonima, koji će odlučiti kako će se odvijati nastava", rekao je Mandić.

Govoreći o danu lokalnih izbora, rekao je kako se epidemiolozi boje tog dana, ali da su izbori održani i u susjednim zemljama i da su prošli bez većih problema.

"Organizatori se trebaju pridržavati epidemioloških preporuka", apelovao je.

Na pitanje da li bi zbog eventualnog pogoršanja epidemiološke situacije moglo doći do pomjeranja izbora, rekao je da je sve moguće ukoliko bi došlo do scenarija koje su spominjali više puta, odnosno španskog ili italijanskog.  Na kraju je poručio kako nije zadovoljan inspekcijskim nadzorom.

"Treba pojačati mjere i sami sebe trebamo kontrolirati, jer ako volimo sebe, onda trebamo nositi maske i držati distancu kako se ne bismo zarazili", zaključio je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...