JESU LI AMERI OPET IZIGRALI VUČIĆA: Kancelarija DFC-a otvorena u Beogradu, ali - virtuelno!

Izvršni direktor američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) Adam Boehler i premijerka Srbije Ana Brnabić simbolično su, nakon potpisivanja zajedničke izjave, virtuelno otvorili kancelariju DFC-a u Beogradu.

  • Vijesti

  • 22. Sep. 2020  22. Sep. 2020

  • 3

Nakon što je u Washingtonu 4. septembra potpisan neobavezujući dokument u koji je ušlo sve što bi moglo koristiti Trumpovom cilju dva mjeseca uoči izbora u SAD-u, danas je u Beograd stigla specijalna delegacija iz Washingtona sa zadatkom da u glavnom gradu Srbije otvori kancelariju Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC).

Kako je i planirano, kancelarija DFC-a otvorena je u Beogradu, ali ne stvarno nego virtuelno ili, što bi u Srbiji rekli, na "dođem ti"!

Sastanak državnog vrha Srbije i delegacije Sjedinjenih Američkih Država počeo je danas u 14 sati u Palati Srbija u Beogradu i završio se u 15, kada je potpisana izjava. Sastanku su prisustvovali predsjednik i premijerka Srbije Aleksandar Vučić i Ana Brnabić, izaslanik predsjednika SAD-a za dijalog Beograda i Prištine Richard Grenell i izvršni direktor američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) Adam Boehler.

Vučić je, nakon toga, rekao da Srbija od 1881. godine nije imala ovako važan sporazum u sferi ekonomije sa SAD-om, dodavši da je ovo važan dan.

Obraćajući se poslije otvaranja kancelarije, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da razgovori u Washingtonu nisu bili u svemu laki, ali da će Srbija potpisane obaveze da ispunjava. Navodi da je tamo postignuto mnogo, jer su odškrinuta vrata starog prijateljstva. Zahvalio je predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu, za koga kaže da je imao dovoljno razumijevanja i želio je "da sasluša i nas koje nisu uvijek svi željeli da saslušaju", koji je imao i strpljenja i koji je želio da pokaže poštovanje i za srbijanski narod i za građane Srbije.

Vučić je naveo da je u Srbiji danas takav američki tim koji pokazuje da se to što se desilo u Washingtonu i "nije samo zbog  američkih izbora", kako govore u javnosti, već "prije svega njihove ideje da budu prisutniji u regionu i da svima nama pomognu da normalno živimo, da možemo kroz ekonomiju". "Naša ideja je da razvijamo ekonomske odnose s našim partnerima na Zapadnom Balkanu, da imamo četiri slobode - a to su sloboda protoka robe, ljudi, kapitala i usluga i mislimo da će to da poboljša život svih ljudi", rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je ocijenio da dolazak DFC-a, Američke razvojne agencije ima i simobolički značaj, jer to gledaju sve kreditne agencije "koje Srbiju vrlo visoko svrstavaju". "Tamo gdje dođu Amerikanci, tamo gdje je Američka razvojna agencija, tamo ima budućnosti, i to su dobri signali za takvu zemlju, za takav region. Mi smo ponosni što se u Beogradu otvara takva kancelarija i ponosni smo što će ti ljudi da gledaju i da brinu šta ćemo da uradimo", naveo je, naglasivši važnost infrastrukturnih projekata koji će povezati Srbiju s Dračom.

Vučić je prenio da je prošle godine postojao "historijski maksimum u trgovinskim razmjenama sa SAD-om", dvostruko veći nego 2013. godine, ali konstatuje da su to i dalje relativno male cifre - 854 miliona dolara, navodeći da vjeruje da kroz ovu saradnju može za pet godina da se postigne dvostruki rast u tom segmentu.

Prethodno su, podsjetimo, u rezidenciji ambasadora SAD-a u Beogradu održani razgovori privrednih komora Srbije, Kosova i američke Razvojne finansijske korporacije.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...