NAKON MINUTE ŠUTNJE RATNOM ZLOČINCU U NSRS-u, SALKIĆ PORUČIO: "Ako ovi postupci nisu dovoljni za reakciju OHR-a, onda ostaje pitanje..."

Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska (RS) Ramiz Salkić izjavio je da je ponašanje u Narodnoj skupštini tog entiteta najbolji primjer i oličenje stanja i ambijenta u kojem preživjele žrtve i njihovi potomci žive u tom entitetu, saopćeno je iz Salkićevog ureda.

  • Politika

  • 22. Sep. 2020  22. Sep. 2020

  • 13

Salkić je reagirao povodom toga što su poslanici Narodne skupštine na početku sjednice minutom šutnje odali počast preminulom ratnom zločincu Momčilu Krajišniku.

Reagujući na današnje sramno ponašanje poslanika u Narodnoj skupštini bh. entiteta RS, kada su na početku 12. redovne sjednice minutom šutnje odali počast presuđenom ratnom zločincu Momčilu Krajišniku, Salkić je istaknuo da se ovakve i slične stvari dešavaju u bh. entitetu RS zbog izostanka ozbiljne reakcije nadležnih institucija, koje bi trebale da ovakve postupke sankcioniraju.

"Današnje ponašanje u Narodnoj skupštini RS-a najbolji je primjer i oličenje stanja i ambijenta u kojem preživjele žrtve i njihovi potomci žive u ovom entitetu. Nepostojanje katarze, veličanje ratnih zločinaca, negiranje sudskih presuda i ponižavanje žrtava je nastavak genocida i konstantna prijetnja miru i stabilnosti. Sve ovo danas imamo u ovom entitetu, imamo izostanak ozbiljne reakcije nadležnih institucija, da ove postupke sankcioniraju i stanje promijene. Negatori zločina i oni koji veličaju ratne zločince su ohrabreni nedjelovanjem institucija i svaki put idu korak dalje'', naveo je Ramiz Salkić.

Nakon dodjele najvišeg entitetskog priznanja ratnom zločincu Krajišniku od NSRS-a, veličanje osobe osuđene za najteže ratne zločine danas je, također, ispoljeno odavanjem počasti minutom šutnje u zvaničnoj instituciji.

''Ostaje da vidimo reakciju onih koji nas svaki dan ubjeđuju da probleme naših građana trebamo rješavati s ovima koji su na političkoj liniji onih koji su nas progonili 1992. godine. Ako ovi postupci nisu dovoljni za reakciju OHR-a, onda ostaje pitanje šta treba da se desi pa da oni, OSCE i drugi shvate s kakvim ljudima i sistemom mi ovdje imamo probleme'', naveo je Salkić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...