OGLASILI SE IZ NOVOG SADA O IZLAGANJU UKRADENE SLIKE IZ BiH: Ovo je njihov odgovor...

Fondacija „Novi Sad 2021“ demantovala je navode u medijima da je na njenoj digitalnoj platformi prikazano djelo iz jedne novosadske privatne kolekcije koje je ukradeno u Bosni i Hercegovini za vrijeme rata devedesetih.

  • Društvo

  • 19. Dec. 2020  19. Dec. 2020

  • 1

- Prikaz spornog djela i spomenuta izložba nikada nisu bili deo aplikacione knjige niti ijednog programskog plana projekta, a naša Fondacija nema niti je ikada imala ikakve veze sa platformom za digitalizaciju u okviru koje se, prema navodima medija, nalazi i prikaz navedenog umetničkog dela - navela je Fondacija "Novi Sad 2021", zadužena za organizaciju manifestacije "Evropska prijestonica kulture".

Ova novosadska organizacija je u pismenom odgovoru Radiju Slobodna Evropa demantovala navode poslanika Skupštine Bosne i Hercegovine Saše Magazinovića, koji je iznio tvrdnju da su pojedina umjetnička djela koja se izlažu u okviru manifestacije „Evropska prijestonica kulture 2021“, ukradena tokom rata.

Magazinović je uputio pisma nadležnima u Srbiji u kojima ih je upozorio da je djelo „Magdalena“ Đoke Mazalića koje će biti izloženo, a koje je u privatnom vlasništvu kolekcionara iz Novog Sada, zapravo u vlasništvu porodice Mulabdić iz Bosne i Hercegovine, da im je slika ukradena tokom rata i da je za njom raspisana Interpolova potjernica, a da ju je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine proglasila nacionalnim spomenikom te zemlje, javlja Hayat.

Fondacija je navela da sajt koji se navodi u dopisu Magazinovića ne pripada toj organizaciji, a logotip koji se nalazi na tom sajtu „potiče iz perioda kandidature za Evropsku prestonicu kulture iz 2014. godine, dok je u međuvremenu u potpunosti promenjeno rukovodstvo projekta, kao i programska i aplikaciona knjiga, koja je i donela Novom Sadu titulu kulturne prestonice“.

Na navode Magazinovića reagovala je i članica Izvršnog odbora Akademije za razvoj demokratije i bivša poslanica Demokratske stranke u Skupštini Srbije Aleksandra Jerkov, koja je ocijenila da je izlaganje ukradenih umjetničkih djela „nezapamćena sramota za Novi Sad i Srbiju“ i pozvala nadležne da ukradeno umjetničko djelo vrate vlasnicima.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...