SLANE ILI SLATKE, POTPUNO JE SVEJEDNO: Poklanjamo recept za izvrsne palačinke, nema šanse da ne uspiju (VIDEO)

Naš današnji obrok nastaje za 45 minuta, donosimo recept za 20 palačinki.

  • Gastro

  • 21. Jan. 2021  21. Jan. 2021

  • 0

SASTOJCI

1 l mlijeka

400 g glatkog brašna

4 jaja

2 kašike ulja 

¼ kaškice soli

PRIPREMA

U prosijano brašno umiješajte sol. Koristite ručni mikser i počnite dodavanjem mlijeka u brašno. Konstantno miksajte i ne dodajite previše mlijeka odjednom. Cilj je da se stvori nešto poput paste. Tako će vam smjesa biti lijepo glatka i bez grudvica. Mnogi rade upravo suprotno, tj. dodaju brašno u mlijeko, ali to je način pripreme zbog kojeg su grudvice zagarantovane.

Jaja viljuškom kratko umutite pa ih dodajte u smjesu od brašna i mlijeka.

Na kraju umiješajte i ulje koje tijesto čini elastičnim. Ne miksajte predugo kako se ne bi stvorila pjena, jer ona prilikom pečenja samo izgori. U slučaju da se ona već stvorila, samo tijesto ostavite nekoliko minuta da odstoji pa skinite pjenu.

Teflon tavu trebali premazati uljem. Masnoća palačinkama daje okus.

Tavu zagrijte na maksimum. Zatim smanjite vatru.

Ne stavljajte previše tijesta u tavu i tijesto što brže raspodijelite po tavi. Palačinkama je potrebno minuta ili dvije na svakoj strani. Spremne su za prevrtanje kad vidite da je rub poprimio smeđu boju. Možete ih okretati ili ih bacati u zrak.

Tavu rukom malo pomaknite prema naprijed i uvijek je krećite. Tako i palačinke lijepo klize pa ih je lakše prevrtati.

Gotove palačinke punite po želji kremom od sira, marmeladom, namazom od lješnika, sladoledom…

Prijatno!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...