OTIŠLA JE JEDNA OD NAJVEĆIH GLUMICA S NAŠIH PROSTORA: Legendarnu Miru Furlan obožavali su Kusturica, Grlić i Galić, zauvijek ćemo je pamtiti po ovim ulogama (VIDEO)

Mira Furlan, rođena Zagrepčanka i jedna od najuspješnijih glumica s ovih prostora, preminula je u srijedu, ostavivši iza sebe nepregledan opus filmova.

  • Kultura

  • 22. Jan. 2021  22. Jan. 2021

  • 0

Mira Furlan rođena je 7. septembra 1955. u Zagrebu, gdje je 1978. diplomirala glumu na Akademiji dramske umjetnosti. Iste godine postala je članica HNK u Zagrebu, gdje je ostvarila više zapaženih uloga, za koje je višestruko nagrađivana.

Nastupa i na televiziji; na filmu je počela nastupati 1982. u "Kiklopu" Antuna Vrdoljaka, a ubrzo je postala jedna od vodećih hrvatskih glumica, navodi Hrvatska enciklopedija. Uz pozorišne i televizijske uloge, prosječno nastupa u 3 do 4 filma godišnje. Značajnije uloge ostvarila je u filmovima "U raljama života" (R. Grlić, 1984), "Otac na službenom putu" (E. Kusturica, 1985), "Za sreću je potrebno troje" (R. Grlić, 1985) te u televizijskim dramama i serijama ("Putovanje u Vučjak", 1986., "Tuđinac", 1990. E. Galića).

 

Od kraja osamdesetih, pretežno radi u Beogradu, a 1991. Furlan sa suprugom Goranom Gajićem odlazi u SAD. Prvo su došli u New York, a da bi preživjeli, Mira je radila kao konobarica, prodavačica i prevoditeljica, a njen suprug je bio dostavljač, asistent montaže i montažer.

Prve uloge dobila je u pozorištu ("The Hudson Guild Theatre", Los Angeles), a ulogu u Babylonu dobiva 1993., kada se seli u Los Angeles, gdje je do smrti živjela i radila.

Kao najznačajnije i najpopularnije uloge u kojima se ostvarila su upravo u planetarno popularnoj televizijskoj seriji "Babylon", u kojoj je glumila ambasadoricu Delenn, te u seriji "Izgubljeni".

  

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...