INZKO HVALI NASLJEDNIKA: "Schmidt je ogromna dobit za evropski put BiH"

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko najavio je kako će predano nastaviti raditi svoj posao sve do posljednjeg dana najavljenog okončanja mandata ovog proljeća, kazavši da se od njegovog nasljednika Christiana Schmidta može očekivati ogromna dobit za BiH.

  • Vijesti

  • 22. Jan. 2021  22. Jan. 2021

  • 1

Njemačka vlada ranije je ove sedmice i službeno kandidirala političara iz Kršćansko-socijalne unije (CSU) Schmidta za novog visokog predstavnika za BiH, o čemu konačnu odluku donosi Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC).

U intervjuu koji je u petak objavilo sarajevsko “Oslobođenje”, Inzko je kazao kako će ta procedura vjerovatno potrajati nekoliko mjeseci, a koliko tačno, ovisit će o angažiranju Njemačke.

“Bez obzira na to, ja sam i dalje u potpunosti opredijeljen nastaviti s provedbom Dejtonskog sporazuma do posljednjeg dana svoje misije”, kazao je Inzko.

Schmidta je opisao kao osobu koja vrlo dobro poznaje evropske integracije, što je dodatna prednost, uz njegovih 30 godina iskustva u Bundestagu te osam godina djelovanja na poziciji ministra i državnog sekretara.

“On zna kako se pripremaju zakoni u Bruxellesu i Berlinu. To je ogromna dobit za evropski put BiH”, kazao je Inzko.

Pojasnio je kako je u svih proteklih 12 godina svog mandata i sam imao veliku potporu Njemačke, ali je problem bio u tome što su neke druge države-članice PIC-a “imale vrlo restriktivno stajalište” prema upotrebi ovlasti koje visokom predstavniku teorijski stoje na raspolaganju, uključujući mogućnost nametanja zakona i smjene izabranih dužnosnika.

Inzko je kazao kako je njegovu poziciju najbolje opisao zastupnik u Bundestagu Josip Juratović, koji je sadašnjeg visokog predstavnika opisa kao “tigra bez zuba”.

“Bez dogovora i volje naroda u BiH, Europa ne može vući nikakve inicijative. Ne želimo nekome nametati naša rješenja”, kazao je Juratović, ali je potvrdio kako Njemačka neće i ne može pasivno promatrati šta se zbiva u njezinom europskom susjedstvu, odnosno u BiH.

Inzko je ipak uvjeren kako će se s dolaskom Schmidta u Sarajevo stvari mijenjati u odnosu na protekle godine, naročito zbog promjena u Washingtonu.

“Uvjeren sam da je predsjednik (SAD) Biden istinski prijatelj ove zemlje i da će on, zajedno s europskim partnerima, donijeti novu dinamiku i okrenuti novu stranicu u ovom dijelu Europe. Siguran sam da bi on želio sa partnerima završiti nedovršeni, djelomice paralizirani mir”, kazao je Inzko.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...