GORDANA TADIĆ BI DA AFERU RASPODIJELI NA SVA TRI ČLANA PREDSJEDNIŠTVA: Tužilaštvo BiH zatražilo od Komšića podatke o nabavci ikone

Tužilaštvo BiH zatražilo je od člana Predsjedništva BiH Željka Komšića podatke o nabavci sporne ikone koju je Milorad Dodik u decembru prošle godine poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu, saznaju Vijesti.ba.

  • Politika

  • 22. Jan. 2021  22. Jan. 2021

  • 6

Tužilaštvo BiH provjerava navode iz informacije dostavljene aktom Ministarstva vanjskih poslova BiH od 17. decembra 2020. godine u vezi s notom Ambasade Ukrajine u BiH od 16. decembra 2020. godine.

Od Komšića se traži da dostavi sve informacije u vezi sa protokolom, odnosno programom dvodnevne posjete ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova 14. i 15. decembra 2020. godine Predsjedništvu BiH (kada je Predsjedništvo BiH primilo od MVP-a BiH program navedene posjete, ko je ispred Službe protokola Predsjedništva BiH i Kabineta predsjedavajućeg bio zadužen za realizaciju programa posjete, da li je programom posjete bila predviđena razmjena poklona te da se dostave podaci o nabavci uručenih poklona od Predsjedništva BiH i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH).

Također, dalje se navodi, potrebno je da se Tužilaštvu dostavi: Program posjete ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Predsjedništvu BiH zaprimljen od strane MVP-a BiH; Odluka o nabavci poklona uručenih prilikom navedene posjete; Pravilnik o troškovima reprezentacije, datim i primljenim poklonima Predsjedništva BiH te instrukcija o evidenciji datih i primljenih poklona, kao i svi drugi interni akti kojima je regulisana nabavka i evidencija poklona u Predsjedništvu BiH.

- Također je potrebno da nam dostavite informaciju da li je poklon koji je ministru vanjskih poslova Ruske Federacije uručen dana 14. decembra 2020. godine od strane predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, zaveden u bilo koje evidencije Predsjedništva BiH, uključujući i kabinete članova Predsjedništva BiH. Ukoliko jeste evidentiran, potrebno je dostaviti ovjerenu kopiju evidencije u kojoj je taj podatak zaveden. Tražene informacije i dokumentaciju dostaviti ovom Tužilaštvu hitno - navodi se u zahtjevu Tužilaštva BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...